Raste tražnja za dijamantima

Prema procenama analitičara, cena dijamanata uskoro mogla da poraste za čak deset odsto, kao posledica velike tražnje.

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2007.

19:30

Default images

Analitičar tržišta dijamanata južnoafričke finansijske grupacije "Alan Hohrajter" Džejms Alen izjavio je na konferenciji o eksploataciji dijamanata u Sidneju da budućnost izgleda veoma svetla za one koji su aktivno uključeni u proizvodnju i prodaju tog dragog kamenja, preneo je Rojters.

Prema podacima grupacije "Hohrajter", potrošači u čitavom svetu su samo lani na dijamante potrošili 72 milijarde dolara, a predviđa se da će ove godine taj iznos biti još veći. Uz očekivani rast cena od deset odsto, karat bi mogao da poskupi za devet, na 99 dolara.

Od ukupne prodaje dijamanata u svetu, 43 odsto se realizuje u Sjedinjenim Američkim Državama. Kina je sve značajnije tržište, što pokazuje podatak da 40 odsto kineskih nevesta za veridbu sada dobija prsten sa dijamantom, a očekuje se da će taj trend značajno porasti sledećih godina, izjavio je Alen.

Potrošači u Indiji takođe kupuju sve više dijamanata, pa je lani to tržište zabeležilo rast od čak 26 odsto, naveo je Alen i dodao da će se, uporedo s rastom tražnje i padom zaliha, tržište izbalansirati pomoću naglog povećanja rasta cene dijamanata od sledeće do 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: