"Dizajn kupe-krosovera je suviše opasan"

Šef Citroenovog dizajna, Frederic Duvernier, smatra da specifičan oblik ove vrste vozila nosi u sebi opasnost po bezbednost zbog loše preglednosti pozadi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

15:50

Default images
Frederic Duvernier na sajmu automobila u Frankfurtu 2015. (YouTube Screenshot)

U razgovoru za Car Advice, on se osvrnuo na, kako je rekao, te "fensi kupe stvarčice" i objasnio da takozvani kupe-krosoveri imaju veoma lošu preglednost unazad usled zakošenog zadnjeg dela krova.

"Oni su veoma opasni zbog ograničenog vidnog polja kad vozač gleda unazad", kaže čovek zadužen za dizajn eksterijera Citroenovih automobila.

Osim loše preglednosti, Frederic Duvernier je izneo zamerke i na nepraktični, značajno smanjeni prtljažnk kod ove vrste automobila, kao i nedostatak prostora između glava putnika koji sede pozadi i krova vozila.
Citroen C4 Cactus
On je kritikovao kolege koji kopiraju dizajn jedni od drugih, kao što je to slučaj prilikom oblikovanja kupe-krosovera, i rekao da mu se ne sviđa ideja da se na tržište izlazi sa novim vrstama vozila, samo zato da se bi se napravio neki novi model u gami proizvođača.

"Potrebni su nam novi modeli, ali treba da se fokusiramo na komfor, funkcionalnost i preglednost u vožnji. A dizajn eksterijera treba da bude toliko jednostvan da čak i malo dete može da ga nacrta po sećanju nakon što ga prvi put vidi", objašnjava Duvernier ističući, naravno, kao pozitivan primer Citroen C4 Cactus.

On je dodao da Citroen radi na novom SUV modelu srednje veličine, koji će se pojaviti 2017. godine. Duvernier nije izneo više detalja, ali očekuje se da će taj automobil biti zasnovan na Aircross konceptu koji je predstavljen na sajmu u Šangaju u proleće 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: