MINI sa 5 vrata

MINI će po prvi put u svojoj istoriji ponuditi kupcima klasičan hečbek model sa 5 vrata. Automobil je zasnovan na novoj generaciji MINI-ja sa 3 vrata, od kojeg je duži za 16 cm.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.06.2014.

08:38

Default images

Novi MINI-jev model preuzeo je stilske detalje spoljašnjosti od verzije sa 3 vrata. Prednji deo je identičan kao kod manjeg MINI-ja.
Razlike u dizajnu počinju da se uočavaju kada se uporede bočne strane dva modela. Osim što ima duže međuosovinsko rastojanje i par vrata više, novi MINI ima i veći prepust iza zadnjih točkova čime se dobija više prostora za smeštaj prtljaga.
Dva modela izgledaju slično i otpozadi, s tim što su vrata prljažnika kod verzije sa 5 vrata više zakošena.
Prevedeno u brojeve, MINI sa 5 vrata duži je od standarnog modela za 161 mm, dok je međuosovinsko rastojanje produženo za 72 mm.

Cooper i Cooper D su dugački 3.982 mm, dok kod modela Cooper S i Cooper SD dužina karoserije iznosi 4.005 mm.
MINI sa 5 vrata visok je 1.425 mm, i za 11 mm je viši od modela sa 3 vrata, dok je širina ostala ista i iznosi 1.727 mm.

Putnici imaju za 15 mm više prostora za glave, dok su oni koji se nalaze na zadnjim sedištima dobili dodatnih 72 mm za noge.
Prtljažni prostor je povećan za 67 litara odnosno za 30%. U osnovnoj konfiguraciji sa podignutim zadnjim sedištima zapremina prtljažnika iznosi 278 l, a obaranjem naslona zadnje klupe povećava se na 941 l.
Dizajn enterijera takođe je preuzet od novog MINI-ja 3 vrata, a dostupni su i isti sadržaji, poput novog multimedijalnog sistema sa 8,8 inčnim ekranom, kojim se upravlja slično kao BMW-ovim iDrive sistemom.
MINI sa 5 vrata koristiće motore koji su dostupni i na manjem modelu. Tako će MINI Cooper dobijati pogon od trocilindričnog 1.5 litarskog twin-turbo benzinca sa 136 ks (100 kW), do će Cooper S verziju pokretati 2.0 litarski twin-turbo četvorocilindraš sa 192 ks (141 kW).
MINI Cooper D ispod haube će imati trocilindrični 1.5 litarski twin-turbo dizel motor sa 116 ks (85 kW), a Cooper SD će biti pogonjen 2.0 litarskim twin-turbo dizel motorom koji proizvodi 170 ks (125 kW).
Snaga motora prenosiće se na prednje točkove putem jednog od tri ponuđena menjača. Pored standardnog šestobrzinskog manuelnog menjača, kupci će moći da izaberu opcioni šestostepeni automatik koji je dostupan u dva izdanja, od kojih sportska verzija omogućava brži promenu stepena prenosa, a brzine se mogu menjati i preko poluga na volanu.
MINI sa 5 vrata u prodajne salone stiže na jesen, a cena osnovnog Cooper modela u Velikoj Britaniji iznosiće od 15.900 funti (oko 19.600 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: