Automobili

Utorak, 17.12.2013.

13:31

Ultrazvuk kao zamena za klasične brisače

McLaren razvija uređaj zasnovan na ultrazvučnoj tehnologiji koji će zameniti standardne brisače na vetrobranskom staklu, kažu u toj kompaniji.

Izvor: B92

Default images

Šef dizajna britanskog proizvođača, Frank Stephenson, nagovestio je da će budući modeli McLarena za uklanjanje vode i nečistoće sa vetrobrana koristiti ultrazvučni uređaj.

Prema njegovim rečima, sistem će preko odašiljača smeštenog na vetrobranu emitovati talase od 30 kHz koji će efikasno čistiti staklo nezavisno od materije kojom je ono zaprljano, odnosno bez obzira na to da li je u pitanju voda, blato, sneg, insekti...

Tehnologija koju najavljuju iz McLarena nije potpuno nova, s obzirom da se sličan sistem koristi u vojnoj lovačkoj avijaciji, ali će prvi put biti upotrebljena u automobilskoj industriji.

Ultrazvučni sistem ne samo što će omogućiti vozaču bolju vidljivost, već će doprineti i većoj ekonomičnosti u vožnji zahvaljujući smanjenju mase i boljoj aerodinamici automobila.

Pročitajte vest o povlačenju McLarenovih vozila zbog kvara na brisačima.

Pročitajte o laserskim farovima koje je razvio BMW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: