Petina vozača želi da im sledeći auto bude na struju

Većina ispitanih smatra razumnim da se baterije ne pune duže od 30 minuta.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2018.

09:03

Petina vozača želi da im sledeći auto bude na struju

Svaki peti Amerikanac želeo bi da njegov sledeći automobil bude električni, pokazalo je najnovije istraživanje koje je sprovela neprofitna organizacija AAA, što predstavlja povećanje od 5% u odnosu na prethodnu anketu iz 2017. godine.

Rezultati pokazuju rast popularnosti električnih automobila u SAD, s obzirom da su čak i oni koji nisu voljni da kupe vozilo na struju, manje negativno nastrojeni prema toj vrsti automobila nego ranije.

Među onima koji nisu raspoloženi za kupovinu vozila na struju, njih 63% navodi nedostatak stanica za punjenje kao najveći problem električnih automobila, dok 58% ističe da su zabrinuti zbog male autonomije u vožnji.

Interesantno je da milenijalce najmanje brine to što vozila na struju imaju skroman radijus kretanja, njih 48% izrazilo je zabrinutost zbog male autonomije u vožnji, dok kod srednje generacije taj procenat iznosi 64%, a kod starije populacije 66%.

Kada je reč o vremenu potrebnom za dopunu baterija, 68% anketiranih smatra da je razumno da ono ne prelazi 30 minuta, dok je 44% žena vozača još rigoroznije po tom pitanju – za njih je sve preko 15 minuta nerazumno.

Poređenja radi, najprodavanijem električnom automobilu na svetu, modelu Nissan Leaf, potrebno je 7,5 sati za potpunu dopunu baterija na kućnoj utičnici od 220 V, dok se uz pomoć brzog punjača baterije mogu dopuniti do 80% kapaciteta za 40 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: