BMW namerava da vrati izgubljenu krunu 2020.

Dugogodišnji najveći proizvođač premijum automobila u svetu namerava da vrati titulu koju mu je u poslednje dve godine preoteo veliki rival Mercedes.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

14:14

BMW namerava da vrati izgubljenu krunu 2020.
BMW X7 iPerformance koncept (ilustracija)

BMW je bio globalni lider u proizvodnji premijum putničkih vozila čitavu jednu deceniju, da bi ga 2016. sa trona skinuo Mercedes, kome je to pošlo za rukom pre svega zahvaljujući rastućoj popularnosti kompaktnih modela predvođenih A klasom hečbek.

Dominacija Mercedesa nad BMW-om nastavljena je i 2017. godine. U prošloj godini BMW je zabeležio rast prodaje od 4,2%, a mercedes dvostuko veći, 9,9%. BMW je godinu završio sa 2,09 miliona isporučenih putničkih vozila, dok se Mercedes zaustavio na broju 2,29 miliona.

Ovako dobar rezultat, proizvođač iz Štutgarta duguje između ostalog i odličnom poslovanju na kineskom tržištu, koje je najveće na svetu.

Ipak, BMW se ne predaje. U toj kompaniji su ubeđeni da do kraja decenije mogu da nadoknade zaostatak i ponovo nadmaše Mercedes.

"U 2020. godini mi ćemo biti broj jedan kada je reč o prodaji", tvrdi prvi čovek BMW-a, Harald Kriger.

On je za nemački Manager Magazin izjavio da je to preneo svom timu od koga očekuje da ispuni zacrtani cilj.

BMW-ov prodajni adut biće svakako dolazeća nova generacija modela Serije 1, koja će zameniti posustali aktuelni model, ali i potpuno novi modeli kao što je veliki SUV X7.

S obzirom da ni rukovodeći ljudi u Mercedesu sigurno neće sedeti skrštenih ruku, očekuje se da će dve kompanije voditi veliku borbu za svakog kupca u naredne dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: