Ako hoćete elektroautomobile, oni moraju da se čuju

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA), zahtevaće od proizvođača da od 2019. svi automobili sa elektromotrom moraju da proizvode određeni nivo buke pri brzinama do 30 km/h.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2016.

10:38

Ako hoćete elektroautomobile, oni moraju da se čuju
Elektrièni BMW i3

Jedna od karakteristika automobila na električni pogon je da su gotovo nečujni pri malim brzinama. Kako je glavni izvor buke kod konvencionalnih automobila benzinski ili dizel motor, vozila koja za pogon koriste električni agregat su veoma tiha.

To znači da u gradskim uslovima vožnje pešaci ne mogu da se oslone na čulo sluha, već elektroautomobile mogu da detektuju jedino vizuelnim putem. NHTSA je ovo prepoznao kao veliki bezbednosni problem, s obzirom da ljudi veliki broj informacija u saobraćaju dobijaju upravo pomoću čula sluha.

Zato je proizvođačima automobila na struju naloženo da od 2019. svoje modele opreme nekom vrstom uređaja koji će generisati zvuk određenog inteziteta, kada se auto kreće brzinama do 30 km/h. Tako će pešaci, čak i kada su vozilu oktenuti leđima, znati da im se ono približava.
Nissan Leaf
Ovo pravilo važiće za sve četvorotočkaše mase ispod 4,5 t, a brzina od 30 km/h uzeta je kao granična jer iznad nje kotrljanje guma i otpor vazduha stvaraju dovoljno buke da upozore pešake na prisustvo vozila.

Osim električnih automobila, zvučni uređaj moraće da imaju i modeli sa hibridnim pogonom, jer se i oni pri manjim brzinama često kreću isključivo na struju.

NHTSA je izneo procenu da bi u SAD svake godine bilo povređeno 2.400 pešaka, ako elektroautomobili ne bi proizvodili veštačku buku. O ovoj meri prvi put se raspravljalo još 2013, a sada je usvojena konačna verzija nacrta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: