Naše novine najjeftinije u regionu

Dnevne novine u Srbiji najjeftinije su u zemljama regiona, pokazalo je istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS), saopštilo je to udruženje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2011.

18:12

Default images

Najmanje koštaju Alo i Pravda, po 15 dinara, slede Kurir i Blic sa cenom od 20 dinara i 25 dinara po primerku.

Pres, Večernje novosti i Danas koštaju po 30 dinara, a najskuplja je Politika koja se prodaje za 35 dinara po primerku, što je i dalje daleko ispod cena novina u susedstvu, naveo je UNS.

Slične cene su još u Makedoniji i Rumuniji gde je za dnevnu štampu potrebno izdvojiti najmanje 12 denara i to za list Nova Makedonija, što je 0,2 evra, odnosno 0,95 leja za rumunski dnevni list Puterea što iznosi 0,22 evra.

Najskuplje dnevne novine u Rumuniji su “Ziarul finančijar“, koje koštaju 0,75 evra i čitane su uglavnom u poslovnim krugovima, jer su orijentisane pretežno na ekonomske teme, naveo je UNS.

Od tiražnijih dnevnih listova u Rumuniji Libertatea staje 0,3 evra, „Žuranalul nacional“ i „Evenimentul zilej“ su 0,35 evra, a „Romania libera" 0,45 evra, dok je Adevarul 0,5 evra.

U Mađarskoj cene se kreću od 143 forinte (0,5 evra) koliko je potrebno izdvojiti za „Mađar hirlap“ do 230 forinti (0,85 evra) koliko košta najskuplji dnevni list „Sabad Fod videk lapja“. Od respektabilnijih novina tu su još i Nipzava (0,6 evra) i „Mađar Nemzet Polgari napilap“ (0,5 evra), naveo je UNS.

"Do sada najozbiljniji i najveći dnevnik u Rumuniji, Gandul (Misao) od 5. aprila pojavljuje se isključivo u onlajn izdanju. Upravo taj primer govori o tome da štampana izdanja polako gube trku sa elektronskim izdanjima novina. Čak i vodeći listovi smanjuju svoje tiraže zbog daleko većeg broja dnevnih poseta onlajn izdanja od broja prodatih štampanih primeraka", pokazalo je istraživanje UNS-a.
UNS je kao dokaz za tu tvrdnju naveo opadanje tiraža najvećeg dnevnog lista u Mađarskoj Nepšabadsag koji je 1994. godine imao tiraž od više od 300.000 primeraka, dok je 2010. prodavano 70.000 primeraka dnevno.

"Koliko taj trend utiče na formiranje cena štampanih izdanja govori i činjenica da danas najviše oglašivača ima u besplatnim novinama kao što su 24 sata u Srbiji ili Žurnal i Dobro jutro u Sloveniji. To su ujedno i najtiražniji listovi u Sloveniji i izlaze u više od 300.000 primeraka", naveo je UNS.

U Hrvatskoj se besplatno dele novine Ogulin info i Zagreb news koje izlaze mesečno, odnosno na dve nedelje, dok su novine 24 sata najjeftinije i prodaju se po ceni od četiri kune (0,54 evra).

Cene dnevnih novina u Hrvatskoj su tri puta veće nego u Srbiji, pa tako Jutarnji list koji je i najčitaniji košta sedam kuna (0,94 evra), koliko staju i ostali visokotiražni listovi kao što su Glas Slavonije, Vjesnik, Slobodna Dalmacija, Večernji list i Novi list.

U Sloveniji su dnevne novine najskuplje i u toj zemlji list Delo i mariborska Večer prodaju se za 1,2 evra po primerku, dok je cena ljubljanskog Dnevnika 0,9 evra.

U Crnoj Gori najčitaniji dnevni listovi Dan, Vijesti i Pobjeda koštaju po 0,5 evra, kao i u BiH gde toliko koštaju Dnevni avaz, Oslobodjenje i Nezavisne novine, dok banjalučki Glas Srpske košta 0,4 evra, pokazalo je istraživanje UNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: