Život

Četvrtak, 22.06.2023.

10:14

U podmornici je nestalo kiseonika: Dronovi stigli na dno okeana

Titan je imao rezerve kiseonika za oko 96 sati, što je članovima posade, danas, po lokalnom vremenu, oko 13 sati sigurno nestalo.

Izvor: B92

U podmornici je nestalo kiseonika: Dronovi stigli na dno okeana
Foto: Profimedia

Poslednja vest koja je stigla jeste da je podmornica Viktor 6000, koju je Francuska poslala da pomogne u operaciji spasavanja na zahtev američke mornarice, stigla do mesta gde se nalazi olupina Titanika.

Viktor 6000, kojeg su nazvali "poslednjom nadom za spas podmornice, može da zaroni do dubine od 6000 metara i mogao bi da izvuče Titan ako se on zaglavio na dnu okeana, ali ne bi mogao sam da ga podigne. On bi u tom slučaju bio zakačen za površinski brod koji ga može podići.

Podmornica Titan, kompanije Oušn gejt, nestala je oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu, u Atlantskom okeanu 18. juna. Po procenama stručnjaka, u njoj je u tom trenutku bilo kiseonika za oko 96 sati, za petoro ljudi, koliko ih je u podmornici. Oko 13 sat i osam minuta, po lokalnom vremenu, članovi posade ostali su bez rezervi kiseonika, ako su uopšte u tom trenutku i bili živi.

Međutim, ni to nije potpuno sigurno, jer kako ističu stručnjaci - snabdevanje vazduhom zavisi od niza faktora, uključujući i da li podmornica i dalje ima snagu i koliko su ljudi na njoj ostali mirni.

Naime, Titan se uputio u obilazak olupina Titanika, u Atlantskom okeanu, na oko 3.800 metara dubine. Signal se izgubio samo sat i 45 minuta nakon što su zaronili, što bi značilo da se podmornica u tom trenutku nalazila tačno iznad olupina čuvenog potonulog broda, ali ne i na dnu okeana.

U podmornici se nalaze britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski bogataš Šahzada Davud, njegov sin Sulejman i istraživač Pol-Anri Nargeolet, kao i Stokton Raš, izvršni direktor Oušn gejta, firme koja stoji iza ove ekspedicije.

Mnogo je mogućnosti koje su se mogle desiti sa Titanom

Iskusni ronilac Majkl Haris, koji se spustio u dubine okeana da vidi olupinu potopljenog Titanika, strahuje da je podmornica koja je nestala u nedelju možda eksplodirala hiljadama metara ispod vode, prenosi Dejli mejl.

"Najgori scenario je da se nešto desilo sa trupom i strahujemo da je implodirao na dubini od oko 3.200 metara", rekao je on.

Na ovim dubinama, težina vode vrši ogroman pritisak na nestalu podmornicu – oko 12.000 kilograma na svakih 2,5 kvadratnih centimetara njenog trupa, zbog čega bi moglo doći do eksplozije.

Drugi istraživač morskih dubina, dr Dejvid Galo, rekao je da je zajednica znala da će se to u jednom trenutku dogoditi, ali je dodao da ništa nije urađeno po tom pitanju, preneo je Jutarnji list.

"Očekivali smo da će se to desiti u jednom trenutku, znali smo, ali ne u ovom trenutku. Prokleto smo dobro znali šta će biti i znali smo sve probleme podmornice, na primer šta će se dogoditi ako se zaglavi u blizini olupine, ako se baterija isprazni, a ništa nije urađeno po tom pitanju, nije bilo plana", rekao je on.

"Na neki način ovo nije bilo iznenađenje, ali se zaista dogodilo. Svi smo zapanjeni", rekao je dr Galo za Skaj njuz.

Novine

Poslednja vest koja je došla od nadležnih ograna, prema pisanju stranih medija, bila je da su se iz tog predela okeana čuli zvuci, nalik lupanju. Naime, kanadska letelica koja je tragala za nestalom podmornicom u Atlantskom okeanu otkrila je povremene zvukove "kucanja" iz blizine svoje poslednje poznate lokacije, saopštila je američka obalska straža.

Posada koja je tragala za nestalom podmornicom čula je udarce na svakih 30 minuta u utorak i ponovo četiri sata kasnije u sredu, nakon što su raspoređeni dodatni sonarni uređaji. Međutim, američka obalska straža je pojasnila da "ne znaju izvor buke".

Oni su u kratkom saopštenju na Tviteru rekli da su neka od vozila na daljinsko upravljanje, uključena u potragu, premeštena u pokušaju da se utvrdi poreklo zvukova. Te pretrage su do sada "dale negativne rezultate", ali su se nastavile, navodi se u saopštenju.

Podmornica sumnjivog kvaliteta

Inače, Titan je mala podmornica zasnovana na novim konceptima koji se razlikuju od standardnog dizajna. Štaviše, za razliku od većine dubokomorskih plovila, Titan nije prošao nikakvu sertifikaciju od renomirane pomorske grupe koja obavlja takve poslove licenciranja za druga plovila, uključujući i onu koju je izgradio Oušn gejt koja roni na manje dubine.

Majk Rajs, producent i pisac "Simpsonovih“, ukrcao se na Titan prošlog leta i rekao je da su putnici morali da potpišu odricanje u kojem se na prvoj stranici tri puta pominje smrt.

U vreme podnošenja zahteva, Titan je prošao više od 50 probnih zarona, uključujući i dubinu ekvivalentnu Titaniku, u dubokim vodama kod Bahama i u komori pod pritiskom, saopštila je kompanija.

Tokom svoje ekspedicije 2022. godine, Oušn gejt je izvestio da je podmornica imala problem sa baterijom pri prvom zaronu i da je morala da bude ručno pričvršćena na platformu za podizanje.

Podsetimo, ulaznice za osmodnevno putovanje koje uključuje vožnju čamcem do mesta potonuća Titanika i zaron podmornicom do dubine od 3.800 metara koštale su 250.000 dolara.

U potrazi su do sada korišćeni vojni avioni, podmornica i sonarske bove, a ne zna se šta će se dalje događati. Jedino što je poznato jeste da će robotska vozila na daljinsko upravljanje (ROV) opremljena kamerama skenirati dubine morskog dna tokom celog dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: