Gde je Balkan? Slovenci kažu dole, Hrvati kažu Beograd, Srbi kažu Kosovo, a svi ostali...

Viralni video zapisi na TikToku osvajaju publiku širom sveta, kako je moguće da od stare pesme naprave najslušaniji hit u 2022. tako je i od videa poznatog istoričara Slavoja Žižeka skrenuta pažnja na Balkan.

Život

Izvor: B92

Subota, 13.08.2022.

14:40

Gde je Balkan? Slovenci kažu dole, Hrvati kažu Beograd, Srbi kažu Kosovo, a svi ostali...
Foto:Shutterstock/shirmanov aleksey

Slavoj Žižek je slovenački filozof, kulturni kritičar i teorijski psihoanalitičar. Poznat je po svojoj interpretaciji i nadgradnji teorije psihoanalize Žaka Lakana, koju je primenio na pop kulturu i sociologiju. Svrstava se u filozofe poststrukturalizma i tkođe pripada grupi mislilaca inspirisanih marksizmom.

Ovaj istoričar je na Jutjubu objavio snimak u kojem objašnjava gde je to Balkan i kako ga doživljavaju različite nacije u Evropi. Isečak iz videa je postao viralan na TikToku gde su korisnici imali veoma pozitivne reakcije na njegovu teoriju.

Svoj video je započeo sa pitanjem: "Pa gde je Balkan, ovo je standardna šala, hajde da uradimo celu teoriju."

"Ovde imamo Sloveniju i svi oni će vam reći da je to dole, niže (pokazujući na deo nakon granice). Ako pitate Hrvata gde je Balkan, on će da vam kaže da su oni srednja Evropa i katolici, a Beograd, Srbija i ortodoksna religija je Balkan. Ako pitate Srbina, on će vam reći pa tamo negde, Sarajevo, Kosovo i je pravi Balkan. Međutim, ironija je ako idete još niže, odjednom je Balkan gore. U Grčkoj će vam reći: "Mi Grci, mi vodimo poreklo iz Evrope, ovde gore su Balkanske planine.

Ako pitate Austrijanca, pa gde je Balkan? On će reći pa Slovenija, tu Balkan počinje, primitivci. Ako pitate Nemca, pa Austija, oni su imali imperiju, već su se izmešali sa svima, balkanizovani su. Francuzi će vam reći, pa Nemačka, mračno, fašisti... I na kraju će vam Britanci reći da je cela Evropa danas veliki Balkan, ali sa Briselskom birokratijom u novom Istambuli, a da su Britanci jedini posebni", rekao je Žižek u svom videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

377 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: