Pesmu joj zovu "satanističkom" i prete spaljivanjem televizije - a šta ona kaže na to? VIDEO

Numera koja će predstavljati Kipar na Pesmi Evrovizije uzburkala je strasti u toj zemlji.

Život

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 04.03.2021.

18:53

Pesmu joj zovu

Prvo su, zbog pesme "El Diablo" (Đavo) koju izvodi Elena Cagrinu, negodovali nekih konzervativni i desničarski krugova koji je opisuju kao satanističku. Nedugo posle njih, reagovala je i kiparska crkva, koja je imala sličan stav - tvrde da pesma glorifikuje satanu.

"Dala sam svoje srce đavolu ... jer mi govori da sam njegov anđeo", neki su od stihova koji su izazvali revolt.

Ekstremno desna stranka ELAM navela je da pesma, i u slučaju da je njen tekst metaforičan, "napada i vređa" njihovu veru.

Najdalje je otišao neimenovani muškarac protiv kog je podignuta optužnica zbog incidenta ispred kiparskog javnog servisa, institucije koja je pesmu "El Diablo" izabrala za učešće na Pesmi Evrovizije.

Takoe, Kiparska novinska agencija je javila i da su televiziji upućene pretnje putem telefona da će "biti spaljena" zbog pesme.

"Trebalo je bolje da se objasni"

Jedan od rukovodilaca javnog servisa, Andreas Frangos, pojavio se na televiziziji kako bi branio ovu numeru, rekavši da neće biti povučena i da "nije namenjena vređanju bilo čijeg verskog uverenja".

Naglasio je kako je pesma mogla bolje da bude objašnjena, jer bi onda svi shvatili da se radi o"nasilnoj" ljubavnoj vezi, i da nema nikakve veze sa religijom.

Pevačica Elene Cangrinu je takođe prokomentarisala ovu situaciju, potvrdivši značenje i rekavši da se trenutno fokusira na pripremu za scenski nastup u Roterdamu, gde će se "Evrovizija 2021" i održati.

"Ne zaboravimo da je takmičenje za Pesmu Evrovizije osnovano da bi ujedinilo ljude, i zato su važne poruke protiv bilo kog oblika zlostavljanja - takva je poruka i u pesmi 'El Diablo'. U današnje vreme, ona važi za Kipar, Evropu, pa i šire", rekla je.

Objasnila je kako je muškarac u ovoj pesmi nazvan "đavo" simbolično, i da kroz numeru ona pokušava da pobegne od ljubavne veze koja joj ne prija, "tražeći svetlost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: