Vesti -

"Zna gde đavo spava": Šumadijski Šerlok Holms je na terenu i po nekoliko meseci FOTO

Dugačak kaput, šešir, naočare i probušene novine - to više nije oprema koju u Srbiji koriste privatni detektivi.

Izvor: B92, RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Danas su oni savremeno obučeni i savršeno utopljeni u sredinu u kojoj izvršavaju svoj posao, ne odskaču od prosečnih građana ni milimetar i u tome i jeste tajna njihovog uspeha. Mileta Petrović bivši je policajac koji već godinama unazad, kako se često može čuti, "zna gde đavo spava". Ponekad je na terenu nekoliko dana, a ponekad i nekoliko meseci.

"Klijenti nas najčešće zovu kad žele da provere svoje emotivne partnere. Ono što je logično jeste da se proveravaju supružnici, ali sve češća je pojava da muškarci proveravaju i da li im je verna i ljubavnica. Žene nisu tako ekstremne i dosad su proveravali samo da li ih vara muž. Svašta doživljavamo na terenu, dosta teških i neprijatnih situacija. Ponekad kad ne bi posumnjali u tu ženu ili muškarca, desi se da su baš oni ti preljubnici", priča Mileta Petrović za Rinu.

Foto: RINA
Foto: RINA

Međutim, ne prate se samo emotivni, već su na meti često i poslovni partneri, kao i deca, ali se i traga za nestalim licima i dragocenostima.

"Roditelji žele da provere da li im se deca drogiraju ili su članovi nekih sekti. To je možda i najtraumatičnije iskustvo za jednog detektiva kad mora ocu i majci reći da im je dete narkoman, ali to pomogne roditeljima, jer ih tada upućuju na lečenje, u klinike ili manastire", kaže Petrović.

Foto: RINA
Foto: RINA

Mileta ne krije da je posao privatnog detektiva izuzetno naporan i stresan, a najbitniji je, kako kaže, taj prvi razgovor sa klijentom.

"Na osnovu tog dijaloga mi pokupimo sve potrebne informacije i krećemo u istragu. Neki slučajevi, poput kućnih krađa su potpuno nezanimljivi, a o nekima bi se bukvalno mogli napisati romani. Prošle godine uspeo sam da spojim oca i sina nakon čak 56 godina, a da to nije pošlo za rukom ni nemačkoj policiji", kaže ovaj šumadijski Šerlok Holms.

Foto: RINA
Foto: RINA

Privatni detektivi često su od pomoći i državnim organima. Zakonom o detektivskoj delatnosti koji je stupio na snagu 05. decembra 2013. godine, ta oblast je pravno regulisana posle čitavih 20 godina, a nadzor je poveren MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu