- Vesti -

Uniseks toaleti u Sloveniji izazvali polemike: "Agresivna manjina nameće svoje poglede"

Pojavu prvih "uniseks" toaleta u Sloveniji prate ideološke i političke polemike, a posebnu je pažnju izazvalo uklanjanje klasičnih pisoara za muškarce na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Gettyimages/Getty Images Sport
Foto: Gettyimages/Getty Images Sport

Deo javnosti to doživljava kao "levičarsku" provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sistem, a drugi deo kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenački mediji.

"Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osećaju ugroženima jer ih napadaju zbog različitosti. Živimo u 21. veku i želimo da se takve osobe osećaju sigurno, to je najmanje što možemo učiniti", rekla je za portal Siol.net dekan tog fakulteta Monika Kalin Golob.

"Ako želimo biti inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi omogućiti da se osećaju udobno i ovo je korak napred u tom smeru", kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktorka Instituta za proučavanje jednakosti polova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks toaletima iznose konzervativni portali i udruženja.

Tako se urednici portala Domovina pitaju da li je uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna "simbolička kastracija" muškog roda, odnosno znak imitacije pomodnih trendova u inostranstvu.

Osim toga, iskustva iz inostranstva već ukazuju na to da uvođenje ovakvih toaleta, svlačionica i tuševa izaziva mnogo problema u vezi sa pravom na privatnost, piše konzervativna Domovina.

"Ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruženja i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života celom društvu i želi da utiša svakoga ko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi", navodi ovaj konzervativni portal.

strana 1 od 119 idi na stranu