- Vesti -

Slavni roker otkrio jednu od svojih najvećih životnih strasti

Britanska rok-zvezda Rod Stjuart, poznat po hrapavom glasu i plavoj kosi, obelodanio je jednu svoju "zaraznu" strast koju je decenijama držao u tajnosti: izradu maketa železnice.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages / Lisa Maree Williams
Foto: GettyImages / Lisa Maree Williams

U intervjuu za časopis Rejlvej modeler (Railway Modeller, Modelar železnice) Stjuart je rekao da poslednje 23 godine "od nule" gradi izmišljeni američki grad i njegov transportni sistem, čiji su impresivni snimci objavljeni u decembarskom broju tog specijalizovanog časopisa.

"Kada počnem nešto toliko kreativno, dajem svojih 110 odsto", rekao je Stjuart.

Bivši pevač grupe Fejsiz (Faces), poznat po pesmama "Maggie May" i "You wear it well", počeo je svoj ambiciozni tajni projekat neposredno pošto je izgradio kuću u Los Anđelesu početkom devedesetih. Neboderi, skladišta, brda i pruge, stanice i tuneli - sve to je napravio na svom tavanu, u sobi koju je rezervisao za maketu pravog gradskog pejzaža, složenog spektakularno.

"Ne volim da pozadina bude prazna, ona uništava iluziju", rekao je Stjuart, sada 74-godišnjak. Dodao je da je "do sada završio izgradnju više zgrada i ulica nego pruga".

Foto: GettyImages / Kevin Winter
Foto: GettyImages / Kevin Winter

Smatra da je manje entuzijastičan prema vozovima a više prema jednoj vrsti pejzažne umetnosti.

"Ne mogu da napravim razliku između nijagare i hadsona", našalio se, pomenuvši američke modele vozova. "Volim pejzaž i pazim na svaki detalj", dodao je Stjuart.

Strast Roda Stjuarta seže u njegovo detinjstvo, u doba porodičnih odmora na južnoj obali Engleske, u primorskom letovalištu Bognor Ridžis. Seća se da je video "neverovatni model u izlogu" specijalizovane prodavnice.

Tokom svojih turneja kao muzičar rezervisao je u hotelima po jednu dodatnu sobu za svoje makete. Stjuart nije jedina zvezda koja ima tu strast.

Kao zaljubljenici u modele železnice su primećeni i producent Volt Dizni, pevač Nil Jang, Frenk Sinatra i pevač grupe Hu (The Who) Rodžer Daltri.

strana 1 od 114 idi na stranu