Politika 24

07.05.2024.

22:01

Si Đinping započeo posetu Srbiji; Vučić: "Uvaženi prijatelju, dobro nam došli" VIDEO

Predsednik Kine Si Đinping boravi danas i sutra u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net

Si Đinping započeo posetu Srbiji; Vučić: "Uvaženi prijatelju, dobro nam došli" VIDEO
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Podeli:

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Završeno

22:54

Vučević: "Si je veiki prijatelj srpskog naroda"

Premijer Srbije Miloš Vučević, koji je večeras na aerodromu ''Nikola Tesla'' zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dočekao kineskog predsednika Si Đinpinga, rekao je da je Si veliki prijatelj srpskog naroda i da je njegova poseta Srbiji od istorijskog značaja.

"Večeras sam uz predsednika Vučića dočekao predsednika Narodne Republike Kine, gospodina Si Đinpinga. Predsednik Si je veliki prijatelj srpskog naroda. Danas i sutra boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji i tom prilikom biće potpisan veliki broj važnih međudržavnih sporazuma.

Ovakva poseta jednog svetskog lidera Srbiji je velika, istorijska i veoma značajna za našu privredu i bolji život svih naših građana", naveo je Vućević na Instagramu i dodao: "Živelo srpsko-kinesko čelično prijateljstvo!".

22:30

Kula Beograd u bojama kineske zastave

21:39

Vučić dočekao kineskog predsednika

Predsednik NR Kine sleteo je na beogradski aerodrom u pratnji srpskih MiG-ova.

Za njega je organizovan specijalan doček, a dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Si je sleteo zajedno sa svojom suprugom.

20:04

Selaković: "Ovo je poseta decenije"

Novi ministar kulture Srbije Nikola Selaković je danas izjavio na promociji razmene Srbije i Kine u kulturi da, zahvaljujući susretu zvaničnika Srbije i Kine na najvišem nivou, "danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje".

On je to rekao na skupu s temom "Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju" kojeg je, u okviru zvanične posete predsednika Kine Sija Đinpinga Srbiji koja počinje danas, priredila Kineska medijska grupa (CMG) u saradnji s Radio-televizijom Srbije.

Selaković je rekao da mu je "zadovoljstvo da se obrati povodom ovog značajnog događaja u sklopu izuzetno važne posete, rekao bih najmanje: posete godine ili posete decenije, posete predsednika Narodne Republike Kine, druga Si Đinpinga Republici Srbiji, koja će dati još jedan izvanredan podsticaj našoj sveobuhvatnoj strateškoj saradnji i našem čeličnom prijateljstvu, u skladu sa vizijom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga".

19:46

"Kina u Srbiji prepoznala zemlju koja insistira na istim principima"

Politički analitičar Dragoljub Kojčić ocenio je danas da su je Kina u modernoj Srbiji prepoznala zemlju koja insistira na istim principima na kojima insistira i Peking i bez kojih je nemoguće zamisliti svet budućnosti i da je to jedan od razloga zašto se kineski predsednik Si odlučio na posetu Srbiji.

Govoreći o progresu Kine, Kojčić je istako da je Kina preskočila "čitavo jedno stoleće".

"Uspela je da napravi jedan takav veličanstven poduhvat, da je u svih tih stotinu godina muka i gordog posrtanja Kina uspela da postane jedna od tri globalne sile - Amerika, Rusija i Kina", rekao je Kojčić za Tanjug.

Naveo je da je Kina uspela nešto što je "gotovo nemoguće", da poveže stvari koje su na prvi pogled inkompatibilne, sa jedne strane komunistički socijalno-politički model, a sa druge strane jednu veliku ekonomsku ekspanziju koja je, kako kaže, neviđena u svetu.

17:53

Mali: "Neverovatna je čast što kineski predsednik dolazi"

"Iskreno prijateljstvo između Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga. Ovo nije prvi put da će se oni sresti. Neverovatna je čast što je kineski predsednik po drugi put došao u Srbiju. Dolazi sve veći broj državnika. Mi smo interesantni za sve. Kina je jedna od sve najmoćnije sile sveta i ovo je po meni najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u poslednjih nekoliko godina i to pokazuje ugled koji Srbija ima u svetu", rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

"Dolazak Si Đinpinga je šansa za Srbiju i jedan veliki simbol saradnje sa najmogoljudnijom zemljom i to nama otvara ogromne šanse u narednim godinama", dodao je Mali.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: