Truba Jevđića prošla je ceo Solunski front, a zlatni instrumet čuva priče već više od sto godina

Svaki narod ima svoj glas i pesmu po kojima se prepoznaje, a u Srbiji truba je bila ta koja je oglašavala i radost i tugu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

20:04

Truba Jevđića prošla je ceo Solunski front, a zlatni instrumet čuva priče već više od sto godina
Foto: RINA

Sve što se rečju i pričom ne može iskazati staje u zvuke ovog čarobnog, zlatnog instrumenta a truba koju je iz Velikog rata doneo Joviša Jevđić u selo Rasna, pamti priče od čak jednog veka.
Foto: RINA
“Truba koju je moj pradeda doneo kući, prošla je Cersku i Kolubarsku bitku, ceo Solunski front i Albaniju, odražavala je bol i patnju tih srpskih vojnika”, priča Dejan Jevđić, Jovišin potomak koji je dokazao da iver ne pada daleko od klade.
Foto: RINA
Hrabri solunski ratnik i u najtežim periodima života nije se odvajao od svog omiljenog instrumenta, a njegova ljubav prešla je na unuke i praunuke, piše RINA. Dejan je kapelnik u trubačkom orkestru, a njegovo ime ispisano je zlatnim slovima u Guči, međutim pored muzike svog junačkog pradedu nasledio je i po uniformi. “Već 16 godina sam profesionalni vojnik. Ovom svojom trubom, uniformom i uspehom nadam se da sam se bar jednim delom odužio hrabrim precima, jer oni su živeli u mnogo lošijim uslovima a truba je održavala porodice u životu. Nisam želeo da se značaj koji ona ima izbriše”, kaže Dejan.
Foto: RINA
On je svoj orkestar osnovao pre 18 godina, a sa njim su braća Slobodan i Branko pa se u njihovoj kući svakodnevno čuje topdžijsko kolo. “Čuvari smo narodne tradicije i kulture, jer da bismo stigli do nekog cilja, moramo znati odakle potičemo, ne smemo to nikad zaboraviti”, izjavio je ovaj majstor trube.
Foto: RINA
U kući Jevđića trubu svira već četiri generacije, duže od sto godina, i nema sumnje da će iz ove kuće čarobni zvuci odjekivati i dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: