- Vesti -

Londonski kritičari digli prašinu: Maša iz crtaća zapravo je Putin

Kritičari optužuju ruski animirani serijal "Maša i Medved" da se bavi "kremaljskom propagandom" i da je instrument "meke moći" Rusije, piše londonski Tajms.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Screenshot, Youtube
Foto: Screenshot, Youtube

"Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša putinovski", kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da "promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni". U tome je Hibemjagi video pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije.

Broj pratilaca "Maše i Medveda" na engleskom jeziku na Jutjub-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda ovog popularnog crtaća prelazi četrdeset milijardi.

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u "Maši i Medvedu" može da bude praćeno samo ironijom, kaže Dmitrij Lovejko, šef studija "Animakord", koji pravi ovaj crtać.

"To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša čerčilovski" - kaže on. Lovejko dodaje da se rad propagandnog organa pri Kremlju verovatno odlično plaća.

"Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat", istakao je Lovejko. On dodaje da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali "Mašu i Medveda".

"Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umesto da pita nas, navodi mišljenje, na primer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško", zaključio je on.

Vesti

strana 1 od 139 idi na stranu