- Vesti -

U Čačku raste najduži fikus na Balkanu

Godine 1971. u temelje Doma kulture u Čačku, zasađen je fikus, od kada ova biljka poput čarobnog pasulja, ne prestaje da raste. Od 2003. godine, fikus je dobio status Zaštićenog prirodnog dobra trećeg stepena

Izvor: B92, Predrag Stojković
Podeli

Pritisnuti svakodnevnim obavezama, veliki broj Čačana ipak ne zna koja je biljka, zbog dužine, postala na neki način i nezvanični simbol grada.

Iako svakodnevno veliki broj Čačana prođe pored Doma kulture, u kome živi njihov zeleni sugrađanin, retko ko razmišlja o tom fikusu u zatvorenom prostoru, koji je najduži na Balkanu.

Verica Kovačević - Dom kulture Čačak
"Svake godine dobija po jedan metar. Da ne kažem sada u visinu, zato što nam je položaj takav, da ukoliko bi se ispravio ovaj fikus, ove godine bi imao 42 metra", kaže Verica Kovačević iz Doma kulture Čačak.

Ova biljka napunila je i 42 godine, a niko nije očekivao da će preživeti toliko dugo u zatvorenom prostoru, jer u takvim uslovima fikus živi do 10 godina.

"Poznato je i da je Čačak grad koji leži na podzemnim vodama, tako da prisustvo svetlosti, te podzemne vode, čine sve da ova biljka jako lepo raste i napreduje bez neke dodatne nege. S tim što jako lepu saradnju imamo sa Agronomskim fakultetom iz Čačka i Gradskim zelenilom, koji vode računa. S tim što sve ono što se dešava i ono što bi trebalo da se uradi u vezi fikusa, moramo se najpre obratiti Zavodu za zaštitu, da oni dozvole i da dobijemo njihovo odobrenje, da bi se dalje radilo". dodaje Verica Kovačević.

Veliki fikus posebno je interesantan posebno gostima iz inostranstva, koji su začuđeni ovim prirodnim fenomenom, baš kao i njihovi domaćini.

Inače, postoji inicijativa da se ova biljka uvrsti i u Ginisovu knjigu rekorda, kao najduža u zatvorenom prostoru.

Vesti

strana 1 od 166 idi na stranu