Zabrana prodaje alkohola - kako to rade drugi

Prestonica čeških pivopija Plzen, kao i gradovi širom Češke, na kraju svake školske godine svedok je istih scena - policija pojačava patrole oko škola, u parkovima, zalazi u pivnice i kafiće omiljene medju mladima da pokupi decu koja su rešila da proslave kraj školske godine opijajući se.

Život

Izvor: Piše: Daša Pavloviæ, dopisnica agencije Beta

Sreda, 21.08.2013.

11:24

Default images

U postkomunističkoj srednjoj Evropi zakoni kojima države pokušavaju da spreče decu i starije maloletnike da konzumiraju alkohol razlikuju se, iako je benevolentnost roditelja i društva prema piću tradicionalno i u Češkoj i Poljskoj i Slovačkoj jednako visoka, a industrija alkoholnih pića jaka i važna grana.

Česi su navikli da o pivu govore kao o tečnom hlebu. Nacionalni brend na koji su ponosni za Poljake je votka, ali problem s mladima kojima je alkohol lako dostupan i u prodavnicama i kafićima i diskotekama, tera i pivare, kao što je Plzenski Prazdroj, da se uključuju u preventivne kampanje, dok vlade smišljaju nove sankcije.

Plzenski Prazdroj ulaže stotine hiljada evra u kampanju "Poštuj 18" koja treba da podseti mlade da je u Češkoj alkohol dozvoljen tek od punoletstva, a da su njihove reklamne kampanje i bilbordi u slavu piva svugde po gradu orijentisani na potrošača starijeg od 18 godina.

Pad češke vlade i raspuštanje parlamenta sprečili su usvajanje izmena Zakona o štetnim posledicama duvana, alkohola i droga koje je pripremio bivši ministar zdravlja Leoš Heger. Izmene donose osetne sankcije za vlasnike kafića i diskoteka u kojima se samo pojave pijani maloletnici, čak i kada im nisu prodali piće i uvodi obavezu da pijanu decu izvedu.

Vladin koordinator Jindržih Voboril u nacionalni akcioni plan za suzbijanje narkomanije i zavisnosti nastoji već duže vreme da uvede i zabranu boravka mladih u objektima gde se služe alkoholna pića, i to od 18 časova.

Kao inspiracija poslužila mu je i susedna Slovačka, koja je jedina u regionu pribegla 2009. godine restriktivnoj varijanti i obavezala maloletnike mladje od 15 godina da na svim javnim mestima gde se prodaje alkohol posle devet sati uveče moraju da budu u pratnji svojih roditelja ili staratelja.

Ako starije maloletnike od 15 do 18 godina u Slovačkoj uhvate sa alkoholom u krvi, čak i malom količinom, roditeljima sledi kazna za prekršaj u visini od 33 evra.

Po ugledu na susednu Poljsku, koja ima osetne sankcije za vlasnike ugostiteljskih objekata i organizatore raznih javnih manifestacija, i Češka namerava da uvede mogućnost da kafići, pivnice ili diskoteke koje služe alkohol maloletnicima, budu privremeno zatvoreni do 14 dana ili da im se u slučaju da učestalo krše zakon oduzme licenca.

Statistički podaci o konzumiranju alkohola medju decom u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, slični su. U društvu tolerantnom prema alkoholu, recimo u Poljskoj, deca probaju prvi šampanjac čak i na svom drugom ili trećem rodjendanu. Sami, a često i uz dozvolu roditelja, počinju da eksperimentišu sa alkoholnim pićima oko 12. godine.

U Poljskoj je medju maloletnicima dva puta više dece koja piju alkoholna pića nego pušača. Da piju priznaje 87,3 odsto 15-godišnjaka i 95,2 odsto 17-godišnjaka.

U Plzenu u Češkoj svako treće dete od šest do 11 godina proba povremeno alkohol, u starosnoj kategoriji izmedju 12 i 14 godina 60 odsto proba alkohol, a 90 odsto starijih maloletnika, koji su već po zakonima krivično odgovorni.
BETA/AP Photo/Carson Walker
U Evropskoj uniji u proseku alkohol proba ili pije 38 odsto maloletnika svih starosnih grupa, dok je u Češkoj taj broj dostigao 48 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: