- Vesti -

Zbog pušenja mu preti iseljenje iz stana

Sud u Nemačkoj je doneo odluku da jedan strastveni pušač u iznajmljenom stanu može iz njega biti iseljen ukoliko se utvrdi da se dim širi van stana po zgradi i stambenom bloku.

Izvor: BBC
Podeli

Sud u Diseldorfu je tu odluku doneo nakon što se na stanara žalila vlasnica zgrade u kome živi Fridhelm Adolfs, jer su osetili kako se iz stana širi duvanski dim.
Adlofs (74) dugogodišnji je strastveni pušač i kaže da stan nije pravilno izolovan, tako da duvanski dim izlazi iz stana i širi se stambenim blokom.

Ova odluka nemačkog suda je za neke možda i iznenađujuća, s obzirom da je Nemačka prema pušačima tolerantnija nego što je to slučaj sa Engleskom i Amerikom, ali je pušenje i u Nemačkoj zabranjeno na javnim mestima. U restoranima u ovoj zemlji postoje posebne prostorije u kojima je pušenje dozvoljeno.

I pored svega toga,u Diseldorfu se redovno održavaju demonstracije protiv zakona o pušenju koji pušači smatraju diskriminatorskim, pa se na jednom od njih pojavio transparent po kome je zakon okarakterisan "kao da su ga pisali nacisti ili komunisti".

Pušači su naročito besni zbog toga što je u nekim delovima Nemačke čak pooštrena zabrana pušenja, pa je ono zabranjeno na primer u šatorima na karnevalima i festivalima.

Ova nova sudska odluka o eventualnom izbacivanju iz stana čoveka koji ima preko 70 godina prilično je uzburkala javnost u Nemačkoj, iako bi žalba, na koju ima pravo, mogla da bude rešena u njegovu korist.

Adolfs u tom stanu živi preko 40 godina, a u sudskoj odluci se takođe naglašava da ljudi imaju osnovno pravo da puše u svojim domovima.

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit, koji je takođe strastveni pušač tokom televizijskih intervjua insistira na tome da može slobodno da puši. U jednom nedavnom pojavljivanju na televiziji popušio je ukupno 13 cigareta.

Foto: freedigitalphotos.net/hin255

strana 1 od 141 idi na stranu