- Vesti -

Anđelina pobedila hrvatskog novinara

Američka glumica Anđelina Džoli dobila je sudski proces koji je protiv nje pokrenuo hrvatski novinar Džejms Džej Bredok (Josip Knežević) tvrdeći da je njen rediteljski prvenac "U zemlji krvi i meda" plagijat jer je ukrala ideju iz njegovog romana.

Izvor: poslovni.hr
Podeli

Džoli je zajedno s producentskom kućom GK Films i distributerskom kućom Film District američkom okružnom sudu u Los Anđelesu dostavila brojnu dokumentaciju kako bi dokazala da nije ukrala ideju iz knjige "The Soul Shattering" (u originalu "Slamanje duše") koju je 2007. Knežević objavio pod pseudonimom Džejms Bredok.

Džoli i njen tim zastupala je advokatska kacelarija L.A.’s Reed Smith koja je saopštila da Anđelina Džoli i njen tim nisu prekršili Bernsku konvenciju kao ni američke zakone o zaštiti autorskih prava.

U objašnjenju okružnog sudije se navodi da film i knjiga "u suštini" nisu slični te da bi Bredok u eventualnom nastavku procesa trebalo da podnese nove dokaze ako ne želi trajno odbacivanje tužbe.

Knežević, sarajevski novinar sa zagrebačkom adresom, svojevremeno je ispričao kako se nekoliko puta našao s producentom Erikom Sarkićem da bi razgovarali o potencijalnom snimanju filma po njegovom književnom predlošku kao i da je bio šokiran kad je čuo kako isti producent u saradnji sa slavnom glumicom radi film po istoj priči.

Kneževićeva knjiga je priča o tragičnoj sudbini jedne Sarajke, koja je prošla golgotu srpskih logora u ratnoj BiH.

U središtu radnje filma "U zemlji krvi i meda" ljubavna je priča između srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje Ajle.

U obrazloženju sudije se navodi kako je čitajući knjigu i gledajući film primetila neke sličnosti, ali da to nije dovoljno da bi se Bredokova tužba smatrala opravdanom. Takođe se dodaje kako je analizirajući temu obe priče primetila i brojne razlike. "U zemlji krvi i meda" prvenstveno je priča o izdaji, osveti i tragediji u kojoj se nazire vrlo malo ili nimalo nade, a radnja knjige "Slamanje duše" fokusirana je na porodicu, ljubav i ljudsku snagu, stoji u objašnjenju američkog okružnog suda u Kaliforniji.

Vesti

Šer preživela srčani udar

Poznata pevačica i glumica Šer, koja ima 66 godina, pretrpela je blaži srčani udar. Kako kažu njeni prijatelji uzrok su mnoge stvari - ima probleme sa snimanjem albuma, njen sin Ilajdža se bori sa drogom, a ćerka Čez sa promenom pola.

Vesti nedelja 31.03. 23:31 Komentara: 4

Svetla budućnost putovanja u svemir

Evropska svemirska agencija (ESA) i Nemački svemirski centar (DLR) imaju velike planove za narednu godinu. Iz svemira naučnici mogu da saznaju mnogo toga o Zemlji, zato se istraživanja moraju nastaviti.

Vesti nedelja 31.03. 22:43 Komentara: 1

Arktik će se uskoro zazeleneti

Arktički polarni krug najverovatnije će, tokom sledećih nekoliko decenija, naglo ozeleneti, dok će se ledene ploče na Antarktiku širiti, kao posledica globalnog zagrevanja, pokazale su dve odvojene naučne studije.

Vesti nedelja 31.03. 21:47 Komentara: 47

Današnji statusni simboli su...

iPad, kabriolet, televizor dijagonale 50 inča i čistačica nalaze se među modernim statusnim simbolima većine ljudi. Istraživači su otkrili eklektičan miks stvari koje su za 2.000 ispitanika predstavljale statusne simbole današnjice.

Vesti nedelja 31.03. 19:02 Komentara: 66

Dobro delo koje se širi svetom

Možda ne zvuči primamljivo kao „kapućino“, „espreso“ ili „late“, ali novi napitak pod nazivom „uslovna kafa“ može potpuno promeniti način na kojim posmatrate ritual ispijanja toplog napitka.

Vesti nedelja 31.03. 14:09 Komentara: 56

Uskrs - običaji i zanimljivosti

Svake godine Uskrs je prilika da se porodica okupi za prazničnim stolom, načešće tradicionalno za najbogatijim uskršnjim doručkom. Bojenje jaja i „dolazak“ uskršnjeg zeca „ostaci“ su nekih davnih verovanja, a ako ste kojim slučajem zaboravili šta simbolišu, sada je pravo vreme da se prisetite.

Vesti nedelja 31.03. 13:35 Komentara: 11
strana 1 od 128 idi na stranu