Život

Sreda, 29.09.2021.

12:53

Pronađena prva egzoplaneta koja istovremeno kruži oko tri zvezde

Većina egzoplaneta koje su astronomi pronašli u svemiru orbitira samo oko jedne zvezde. Nekoliko njih kruži oko dve, ali do sada nismo uočili daleku planetu koja kruži oko tri zvezde istovremeno.

Izvor: B92

Pronađena prva egzoplaneta koja istovremeno kruži oko tri zvezde
Foto: Shutterstock/Zakharchuk

No nedavno su naučnici pronašli naznake rađanja mlade planete koja oko sebe ima tri zvezde.

Radi se o sistemu GW Orionis, koji se sastoji od dve zvezde koje kruže jedna oko druge na približno istoj udaljenosti na kojoj je Zemlja od Sunca i treće koja kruži oko njih na nekoliko puta većoj udaljenosti.

Ovaj sistem je od nas udaljen nekih 1300 svetlosnih godina i smešten je u sazvežđu Oriona. Okružuje ga ogroman disk prašine i gasa, što je uobičajeno za mlade zvezdane sisteme u kojima nastaju planete, piše "Njujork tajms" (The New York Times).

Neobičan sistem

No ovaj sistem nije poseban samo po tome što ima tri zvezde – zanimljivo je da je njegov disk podeljen na dva dela, s time da je onaj gornji nagnut na oko 38 stepeni.

Naučnici pokušavaju da shvate šta se tamo događa. Neki su pretpostavili da bi razmak u disku mogao da nastane zbog formiranja jedne ili više planeta. U tom slučaju svedočimo stvaranju prve poznate planete koja kruži oko tri zvezde odjednom.

Nedavno je napravljen detaljan model sistema GW Orionis i stručnjaci smatraju da bi masivna planeta puna gasa, poput Jupitera, mogla da bude najbolje objašnjenje za jaz u disku prašine.

"Ratovi zvezda su neke stvari propustili"

Svako ko je gledao originalne Ratove zvezda reditelja Džordža Lukasa zna za planete s dve zvezde koje se naizmenično pojavljuju na nebu. No planeta koji kruži oko tri zvezde bila bi još neobičnija. Kada bi na njoj bilo nekog oblika života, on ne bi posmatrao tri sunca. Umesto toga video bi samo dva jer bi dve unutrašnje zvezde izgledale kao jedna sjajna tačka na nebu zbog toga što su toliko blizu jedna drugoj.

"Ratovi zvezda su neke stvari propustili", rekla je astronomkinja Rebeka Nilon sa Univerziteta Vorvik u Engleskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: