Vlada SAD-a objavila izveštaj o NLO-ima: "Primetili smo 144 neobjašnjiva fenomena"

Američka vlada objavila je u petak u vrlo očekivanom izveštaju da nema dokaza o postojanju vanzemaljaca, ali istovremeno priznajući da su desetine fenomena o kojima su osvedočili vojni piloti neobjašnjivi.

Život

Izvor: B92

Subota, 26.06.2021.

11:09

Vlada SAD-a objavila izveštaj o NLO-ima:
Foto: Profimedia

U velikom izveštaju američke vlade o UAP-u, kako danas naziva ono što je nekad bio NLO, tvrdi se da analitičarima vojne i obaveštajne struke nedostaju dokazi da bi objasnili fenomen misterioznih letećih objekata, odnosno da li su oni napredne zemaljske tehnologije, atmosferska dešavanja ili vanzemaljske prirode.

Da li Zemljani mogu da "dobace" signale do malih zelenih?

Izveštaj podnet Kongresu i objavljeno javnosti, obuhvata 144 zapažanja o onome što vlada zvanično naziva "neidentifikovanim letećim fenomenom" ili UAP, a datira od 2004. godine. Izveštaj je objavila Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe u saradnji s radnom grupom UAP-a pod vođstvom američke mornarice.

"UAP jasno predstavlja pitanje sigurnosti leta i može predstavljati izazov američkoj nacionalnoj sigurnosti", navodi se u izveštaju, dodajući da pojavama "verovatno nedostaje jedinstveno objašnjenje". "U ograničenom broju incidenata, navodno se čini da UAP pokazuje neobične karakteristike leta. Ta opažanja su mogla da budu rezultat grešaka senzora, podvale ili pogrešne percepcije posmatrača i zahtevaju dodatnu rigoroznu analizu", dodaje se.

Izveštaj uključuje neke slučajeve UAP-a koji su ranije izašli na videlo u Pentagonovoj objavi video-zapisa američke mornarice koji pokazuju zagonetne letelice na istočnoj i zapadnoj obali SAD-a koji pokazuju brzinu i upravljivost koja prelazi poznate vazduhoplovne tehnologije i koima nedostaju vidljiva sredstva za pogon.

Visoki američki funkcioner, upitan o mogućnosti vanzemaljskih objašnjenja, rekao je: "To nije svrha radne grupe, koja bi procenila bilo kakvu potragu za vanzemaljskim životom ... To nije ono za šta smo nadležni".

"Za 144 izveštaja o kojima je reč, nemamo jasne naznake da za njih postoji neko vanzemaljsko objašnjenje - ali ići ćemo u smeru gde god nas podaci odvedu", dodao je on.

Izveštaj je uspostavio pet potencijalnih kategorija objašnjenja a gotovo svi slučajevi su neobjašnjivi i podležu daljim analizama, rekli su američki funkcioneri koji su želeli da ostanu anonimni, navodi Jutarnji.hr, tokom brifinga novinarima govoreći o nalazima izveštaja.

Među kategorijama su, na primer, prirodni atmosferski fenomeni i strani sistemi, ali postoji i kategorija "ostalo".

Ni kometa ni planeta - otkud ovaj misteriozni objekat blizu Zemlje?

Za sve slučajeve osim jednog, dakle njih 143, vlada još nije donela odluku o tome da li je ono što je viđeno moglo da bude vanzemaljskog porekla, rekli su oni.

"Od podataka kojima raspolažemo, nemamo jasnih naznaka da je bilo koji od ovih neidentifikovanih letećih pojava deo stranog (obaveštajnog) programa prikupljanja, a nemamo ni jasne podatke koji ukazuju na veliki tehnološki napredak potencijalnog protivnika ", rekli su na brifingu.

Vlada je poslednjih godina usvojila UAP kao svoj omiljeni izraz za ono što su inače poznati kao "neidentifikovani leteći objekti" ili NLO, dugo povezivani s pojmom vanzemaljskih letelica.

Otkriven najveći luk galaksija u svemiru - slučajnost ili nešto više?

Izveštaj je naručio Kongres kao deo šireg obaveštajnog zakonodavstva koji je u decembru potpisao bivši predsednik Donald Tramp. Senator Marko Rubio bio je ključan za njegovo naručivanje.

"Godinama su muškarci i žene kojima verujemo da će braniti našu zemlju izveštavali o susretima s neidentifikovanim letelicama koje su imale superiorne sposobnosti, a godinama su njihove sumnje često ignorisane i ismejavane", rekao je Rubio. "Ovaj izveštaj je važan prvi korak u katalogizaciji ovih incidenata, ali to je samo prvi korak", naglasio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: