Četka i kupka su uvek "in"

Gruming za mace je kod nas slabo poznat i nije toliko zastupljen. One se dovode u salon radi različitih tretmana, ali su kupanje i četkanje najčešći

Izvor: petmagazine.rs

Sreda, 23.09.2020.

09:00

Četka i kupka su uvek
Ilustracija/Foto: depositphotos/ artcasta

Mace su poznate kao izrazito čiste životinje i one uglavnom same održavaju higijenu. Međutim, bez obzira na to što današnje mačke u velikom broju žive u zatvorenom, kućnom prostoru, njihov organizam prati promene u spoljašnjoj sredini i njihova dlaka zahteva određenu negu. Učestalost kupanja zavisi od vrste, starosti i zdravstvenog stanja vaše mezimice, a mačke koje nemaju dlaku potrebno je češće kupati, jer se zbog mnogobrojnih nabora na koži masti koje one luče ne raspoređuju ravnomerno. Preporučuje se da se, još dok su male, nauče na odlazak u salone koje pružaju uslugu kupanja i četkanja.

Kupanje Da bi se maca okupala, potrebno je mnogo nežnosti i pažnje. U salonima za šišanje i negu stručni tim će svakoj maci, bez obzira na rasu i godine, pristupiti profesionalno i s mnogo pažnje, jer kupanje za njih ume da bude veoma stresno, piše Petmagazine.rs.

"Pre kupanja se preporučuje kraće četkanje, ali i obavezno postavljanje gumenih podloga u kadi da se maca ne bi okliznula i povredila. Ona se kupa u toploj vodi, sa šamponima specijalizovanim za njihovo krzno. Posle kupanja potrebno ju je umotati u topao peškir i ostaviti je dok se ne osuši", priča Maja Gajić, vlasnica jednog salona za kućne ljubimce.

Četkanje

Četkanje ne služi samo za uklanjanje nečistoća, masnoće i mrtve dlake, već se na taj način pomaže i u uklanjanju ljuspica kože i podstiče se cirkulacija krvi, čime se pobošljava opšte stanje kože ljubimca. Da se dlaka ne bi zamrsila, neophodno je da macu četkate svaki drugi dan po deset minuta, da bi se odstranila mrtva dlaka i održavalo krzno. Međutim, vlasnici često znaju da ljubimca ne očetkaju po nekoliko nedelja, što može da stvori ozbiljan problem. Upravo se poseta grumeru preporučuje kada vlasnik zbog malo slobodnog vremena ne stiže da se brine o ljubimcu. Veoma je bitno da svog ljubimca vodite kod stručnog lica, koje poznaje ponašanje mačke i koje će, na osnovu ponašanja jedinke, učiniti tretman što prijatnijim.
Ilustracija/Foto: depositphotos/kaninstudio
Dugodlake

Rekli smo da dugodlake mace zahtevaju češće kupanje, a i četkanje ovih rasa je kompleksnije, a primetićete i da je, čim se njihova dlaka malo zapusti, mnogo teže iščešljati je, a i mačka će se protiviti i biti nervoznija. Upletena dlaka stvara sve veće i veće čvorove, koji se približavaju koži i utežu kako rastu. U mnogim slučajevima je jedini spas da se mačka ošiša nakratko, što, verujemo, neće radovati vlasnike.

"Na kupanje i četkanje vlasnici najčešće dovode persijsku mačku, tursku angoru i mejn kun, jer njihova dlaka zahteva posebnu negu. Dlaka im je duga, meka i sklona stvaranju čvorića koje sprečavaju da „koža diše“ i mogu da dovedu do problema sa kožom, a samim tim da učine život vašeg ljubimca neugodnim. Za ove vrste mačaka preporučuje se silki četka sa tankim zupcima, iglicama koje na pravi način razdvajaju dlaku", kaže Maja.

Kratkodlake

Kratkodlake mačke ne iziskuju svakodnevno četkanje kao dugodlake, jer je njihovu dlaku mnogo lakše negovati i grumeri preporučuju da se one četkaju dva puta nedeljno po pola sata, sem u slučajevima kada se mačka pojačano linja i češka. Češljanje krzna kratkodlake mačke izvodi se od glave prema repu uvek u smeru rasta dlake, obraćajući pažnju na eventualne prisustvo buva i drugih parazita. Na kraju, da biste postigli još trajniji sjaj, možete upotrebiti komad svile ili kože, a mnogo intenzivniji sjaj možete postići mazeći ljubimca rukom u smeru rasta dlake.

"Osim dugodlakih maca, vlasnici dovode na četkanje i domaće mačke, rusku plavu i britansku kratkodlaku, i za održavanje njihovog krzna preporučuju se gumene četke ili rukavice koje odstranjuju mrtvu dlaku i smanjuju linjanje. One dosta prijaju macama jer istovremeno podstiču sjaj dlake i maca dobija masažu", kaže Gajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: