Zdravlje

Ponedeljak, 27.11.2023.

11:47

Kada je neophodno uzimati antibiotike, a kada nije? VIDEO

Antibiotici se često znaju uzimati na svoju ruku. U mnogim situacijama lekar ih prepisuje bez prethodnog utvrđivanja da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija, u kojima je proces lečenja različit. Koliko doprinose ozdravljenju u nekim slučajevima, antibiotici takođe u mnogim mogu negativno uticati na naše zdravlje, a da nam pritom ne pomognu u izlečenju.

Izvor: B92, Prva

Kada je neophodno uzimati antibiotike, a kada nije? VIDEO
Foto: Shutterstock/i viewfinder

Otpornost organizma na antibiotke, do čega se dolazi njihovom čestom upotrebom, jedna je od prvih 10 pretnji na globalno zdravlje. Srbija je u Evropi zemlja sa najvećom dnevnom potrošnjom antibiotika.

Profesorka doktorka Eleonora Gvozdenović istakla je koliko je bitno antibiotike uzimati adekvatno, a otkrila je i koje je analize potrebno obaviti pre odluke za konzumiranje ovih lekova. "Antibiotici su relativno nova pojava, čovečanstvo je preživelo bez njih. Jako dobra odluka je da se oni izdaju isključivo na recept, međutim, izgleda da se kod nas prepisuje više nego u drugim zemljama... Ako je čovečanstvo preživelo bez antibiotika, znači da brojne bolesti mogu da prođu bez njih. To znači da mi imamo naše odbrambrene sisteme koji će da reše veliki broj bolesti. Ali, sa antibioticima, u velikom broju slučajeva, to ide brže. Ukoliko doktor smatra da imate stanje u kojem je bilo koja bakterija uključena u tu infekciju, on će vam dati antibiotik", kazala je dr Gvozdenović.

"U nekim slučajevima su isti simptomi i kod virusnih i kod bakterijskih infekcija, a koja je od te dve, govore nam tek neke dalje analize posle izvesnog vremena. Tada se najčešće daju antibiotici jer oni svakako neće odmoći", rekla je doktorka u emisiji Jutro televizije Prva, i dodala da se i životinjama veoma često daju antibiotici, što mi takođe unosimo jedući meso i mlečne proizvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: