Otkriven novi patogen iz laboratorije – "bolest X" jača od kovida

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je juče da je u toku novi popis patogena koji mogu da izazovu pandemije ili epidemije i koje treba pažljivo pratiti. Cilj ovog projekta je usmeravanje globalnog istraživanja, razvoja i ulaganja u vakcine, testove i tretmane.

Zdravlje

Izvor: Avaz

Sreda, 23.11.2022.

14:43

Default images
Foto:Shutterstock/Salov Evgeniy

SZO je stoga okupila više od 300 svetskih stručnjaka koji će analizirati podatke o više od 25 porodica virusa i bakterija. Takođe će razmotriti takozvanu "bolest X", odnosno nepoznati patogen koji bi mogao da izazove ozbiljnu međunarodnu epidemiju, piše AFP.

"Za brz i efikasan odgovor na epidemiju i pandemiju ključno je istraživati prioritetne patogene. Bez značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj pre pandemije kovida 19 nije bilo moguće da se razviju sigurne i efikasne vakcine u tom kratkom roku", rekao je Majkl Rajan iz SZO.

Lista sa najsmrtonosnijim patogenima prvi put je objavljena 2017. Trenutno se na njoj nalaze uzročnici kovida, ebole, marburške groznice, Lassa groznice, MERS-a​, SARS-a, Zike i bolesti X.

Dijagnostički testovi

Stručnjaci će za svaki prioritetni patogen odrediti šta je još potrebno da se sazna i istraži o njima kako bi mogle da se naprave potrebne specifikacije za vakcine, tretmane i dijagnostičke testove.

SZO bi trebala da objavi ažurirani popis najopasnijih patogena do aprila 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: