Srpski japiji na belom, ceo Beograd na kokainu – "Cena ga svrstava u elitne droge"

Kako prenose mediji, muškarci između 30 i 50 godina, preduzetnici i oni čiji poslovi zahtevaju 15 i više sati rada, sve više koriste kokain kako bi mogli da izdrže stres i naporan tempo u poslu. Da li je istina da vlada trend zloupotrebe narkotika u navedene svrhe? Kako narkotici deluju u kombinaciji sa nesanicom, stresom i umnim radom?

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 14.07.2022.

16:09

Srpski japiji na belom, ceo Beograd na kokainu –
Foto: C_KAWI/Shutterstock

Dr Marija Dabetić, specijalistkinja psihijatrije sa Instituta za mentalno zdravlje, navodi da njihovi pacijenti koji koriste psihoaktivne supstance često koriste izgovore za zloupotrebu narkotika, poput stresa, teškog života...

Sama cena kokaina svrstava ga u elitne droge, jer je za njega potrebno izdvojiti mnogo veću sumu u poređenju sa drugim psihoaktivnim supstancama. "Kod nas je oko 80 evra", kaže doktorka Dabetić za TV Prva.

"Možda oni koji mogu sebi da ga priušte doživljavaju sebe uspešnijim, ali mnogi od njih žive van svojih finansijskih mogučnosti", ističe ona.

Drogiranje nije trend, ali će zauvek biti prisutno u društvu, kokain je sada zastupljen ali moda se stalno menja, recimo opijati su osamdesetih bili trend, oni su sada potisnuti i na zapadu i u Srbiji.

Doktorka Dabetić ističe da je kanabis najkorišćenija droga u EU, a druga po zastupljenosti je kokain.

"Trendovi jesu dolazili sa zapada, kokain je zanimljiva droga jer ne daje jaku fizičku zavisnost u odnosu na recimo heroin. Kod kokaina je psihološka zavisnost jaka, koja nije ništa manje opasna od fizičke zavisnosti", napominje doktorka, te dodaje:

"Brži, pametniji, omnipotentni – korisnici postaju samo u svojim očima. Kokain negativno utiče na ceo organizam, od ubrzanog srčanog rada, preko povišenog pritiska... Kokain je zaslužan za četvrtinu akutnog srčanog udara kod mlađih od 40 godina."

Kad osetite količine dopamina koje su stotinu puta veće od dopamina koji imamo pri dnevnim aktivnostima, dosta teško se vraćate na normalna zadovoljstva, ističe ona.

Ne zna da li su narkotici dostupniji, ali kaže da postoji povećano korišćenje kod mlađe populacije. Navodi kanabis kao najjeftiniji te stoga i najdostupniji u Srbiji, pored sintetskih droga i kokaina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: