"HPV vakcina štiti minimum 10 godina" VIDEO

HPV vakcina, vakcina protiv humanog papiloma virusa, distribuirana je u domove zdravlja u Srbiji, što znači da će o trošku države moći da je prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina, pre prvog seksualnog odnosa.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2022.

13:44

Foto: Printskrin/TV Prva

Ova vakcina nije obavezna i daje se u dve ili tri doze, u zavisnosti od uzrasta. Za decu do 15 godina potrebno je da roditelji potpišu saglasnost, a stariji sami donose odluku.

Teoretičari zavere tvrde da HPV vakcina izaziva sterilitet i rak – lekarka: "Naravno da ne" VIDEO

"Dugo smo je čekali, ocenjena je kao ekstremno bezbedna. Vakcina ne sadrži ni oslabljeni ni inaktivirani virus, već čestice slične virusu – u sebi ne sadrže ni DNK ni RNK. Te čestice su napravljene na ćelijama kvasca, tzv. rekombinantnom DNK tehnologijom. Niti su onkogene, nemaju terapijski efekat", objašnjava za TV Prva doktorka Ivana Begović Lazarević, specijalistkinja epidemiologije iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Ona ističe da ih je najbolje primiti pre stupanja u prve seksualne odnose da bi osoba koja nije imala rizik da dođe u kontakt sa nekim od tipova HPV virusa na taj način bila zaštićena.

Prema rečima doktorke Begović Lazarević, vakcina štiti minimum 10 godina, a imunitet traje i duže. Navodi primer Amerike i Australije, koje imaju veliki obuhvat vakcinisanih, što je za 90 odsto smanjilo broj zaraženih HPV virusom.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: