Aktuelno 11

30.04.2024.

12:50

Jezivi AI unosi revoluciju u film i animaciju? VIDEO

Prvi kratki film koji je generisala veštačka inteligencija Sora zove se "air head". Šta to znači za ljudsku kreativnost i budućnost filma?

Izvor: DW

Jezivi AI unosi revoluciju u film i animaciju? VIDEO
rafapress / Shutterstock.com

Podeli:

"Kažu da svaka osoba ima nešto posebno. Nešto što je izdvaja od drugih. U mom slučaju je očigledno šta je to."

Ovako počinje kratki film "air head". A ono nešto posebno kod glavnog junaka je to što umesto glave ima – žuti balon.

I sam film je nešto posebno: to je prvi kratki film koji je generisala Sora – veštačka inteligencija.

Sora pretvara tekst u video-materijal

Tehnologija dolazi od kompanije OpenAI, koja stoji i iza čet-bota – ChatGPT. Sora funkcioniše vrlo jednostavno. Opišete video-snimak koji treba generisati i dobijete ga u roku od nekoliko sekundi.

"Kad smo čuli za Soru, odmah nam je bilo jasno da mi uz pomoć toga treba da uradimo film", kaže producentkinja Sidni Vudmen. Njen muž Volter Vudman je scenarista i jedan od reditelja.  On i drugi reditelj Patrik Kronenberg proizveli su film za samo nedelju i po dana. Bez pomoći Sore praktično ne bi bilo moguće za to vreme producirati jedan animirani film.

Njih troje su uneli na stotine promptova, odnosno uputstava datih veštačkoj inteligenciji, da bi na kraju došli do kratkog filma koji se na prvi pogled ne razlikuje od realnog filma.

Sorina brzina omogućila je timu da napravi nove kadrove u svakoj fazi proizvodnje. S tradicionalnom animacijom to je gotovo nemoguće.

Ipak, nije za sve u filmu zaslužna veštačka inteligencija. Neko je morao da montira klipove, a i u postprodukciju je urađena minimalna korekcija boja.

Problem s licem i rukama

I kao što se glavni junak filma u prodavnici kaktusa npr. trudi da se ne ubode i ne pukne, tako su i autori filma morali da paze na neke stvari. "Teško je postići da se ima isto lice u više video-klipova. Zaobišli smo problem tako što smo našem protagonisti umesto glave stavili žuti balon", kaže Patrik Kronenberg.

Osim toga, problem su bile i ruke, ali i određeni pokreti. "Lako je stvoriti nešto lepo, ali teško je naterati tu lepu stvar da radi ono što vi želite", kaže Volter Vudman. Posebno teško je bilo, kaže, napraviti da telo bez glave trči za balonom.

Veštačka inteligencija kao kreator

Kronenberg rad sa Sorom opisuje kao novu i ludu vrstu saradnje: "Kod rada sa veštačkom inteligencijom reč je o tome da se prevari računar da uradi ono što vi želite", kaže on.

Veštačka inteligencija je, recimo, često ubacivala smajli na glavu, odnosno na balon. Nije bilo dovoljno dati joj uputstvo da to ne radi, jer ona onda radi baš suprotno. Najuspešnije uputstvo za rešavanje tog problema je glasilo: "Čovek sa žutim balonom umesto glave. Balon je čist."

Folker Helcle je šef istraživanja i razvoja na Institutu za animaciju Filmske akademije Baden-Virtemberg, posebno za rad s veštačkom inteligencijom i animacijom. Film ga je, kaže, impresionirao, ali ujedno se i boji da se kroz Soru gubi deo ljudske kreativnosti: "Obično se satima i danima udubim u temu, animiram detalje. Sa Sorom sedam u vremeplov i ne učestvujem u kreativnom procesu."

Ali za Voltera Vudmana Sora je kao još jedna osoba u kreativnom procesu. "Kao reditelj uvek imate određenu ideju kako nešto treba da izgleda. Ali u tom procesu uvek morate da ostavite i slobodan prostor. To je jedini način da stvorite najbolji mogući proizvod." Vudman kaže da je tako bilo i sa Sorom. Ponekad, što je više pokušavao da nešto animira na jedan način, to je krajnji proizvod bivao sve gori.

"Naše shvatanje kreativnosti će se promeniti"

"Krećemo se ka tome da će se naše shvatanje ljudske kreativnosti fundamentalno promeniti", smatra Helcle. "Za deset godina moju petogodišnju ćerku možda više i neće biti briga da li je nešto stvorila veštačka inteligencija. Možda će tada već postojati sadržaj koji se generiše direktno na osnovu ponašanja korisnika", kaže on.

Volter Vudman je, međutim, siguran da Sora neće zameniti sve. "Uvek se tu radi o viziji umetnika. Studio Gibli iz Japana, na primer, uvek će da radi s crtežima i to je dobra stvar", kaže on.

Ugroženo 200.000 radnih mesta – ali otvaraju se nova

Dolazi do promena na tržištu rada. To potvrđuje i istraživanje "Budućnost bez scenarija", u kojem se procenjuje da će veštačka inteligencija u SAD do 2026. preuzeti više od 200.000 poslova.

Ali kreiraju se i novi poslovi. Džonas Trotnau bavi se jednim od njih. On je inženjer veštačke inteligencije i veruje da postoje nova područja rada u oblasti brzog inženjeringa i tehničkog razumevanja generativne veštačke inteligencije.

Previše moći za OpenAI?

On ujedno i kritikuje Soru zbog činjenice da američke kompanije kao što je OpenAI imaju centralizovanu moć nad modelima.

I Helcle to vidi kao problem: "To je opasno kada su u pitanju ozbiljne teme, na primer kada se radi o konfliktima u filmu ili dokumentarcu. Koje parametre preuzima AI? I ko to kontroliše?"

On takođe ukazuje na to da se formira "jasan kontrapokret protiv američkih kompanija koje su u velikoj meri proigrale poverenje". Postoje i pravni problemi, jer je nejasno s kojim podacima je trenirana veštačka inteligencija.

Sora čini animaciju pristupačnijom

Ipak, svi kažu da je jedno sigurno: kada Sora krajem godine izađe na tržište, otvoriće se beskrajne mogućnosti za male produkcije. Uskoro više neće biti potrebno mnogo znanja da bi se kreirao animirani film – svako će to moći na svom uređaju.

"Drago mi je što će mnogi ljudi uskoro moći da realizuju svoje ideje. To je prilika da bude više originalnih stvari", kaže Volter Vudman i predviđa: "Sledeći film koji će promeniti svet doći će odande odakle nikada nismo očekivali."

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: