Visoki napon 12

29.04.2024.

21:00

EU: Izgradićemo 3,5 miliona punjača do 2030. Proizvođači: Treba nam duplo više

Evropska unija nema dovoljno stanica za punjenje električnih automobila, upozorilo je udruženje proizvođača ACEA, ističući da tempo njihove izgradnje u velikoj meri zaostaje za prodajom.

Izvor: Index.hr

EU: Izgradićemo 3,5 miliona punjača do 2030. Proizvođači: Treba nam duplo više
Shutterstock/Arturs Laucis photography

Podeli:

Od 2017. godine prodaja električnih automobila porasla je tri puta brže od broja stanica za punjenje, navodi ACEA. Da bi sustigla zaostatak, EU mora značajno da ubrza tempo instaliranja do 2030. godine, upozorila je asocijacija.

Kompanije su uložile velike sume u proizvodnju električnih vozila, a EU planira da u narednoj deceniji zabrani prodaju novih vozila na fosilna goriva.

"Postizanje ambicioznih evropskih ciljeva smanjenja CO2 zahteva masovno usvajanje električnih automobila na svim tržištima EU, a to se ne može postići bez široko dostupne javne infrastrukture za punjenje", rekla je generalna sekretarka ACEA Sigrid de Vris u saopštenju.

Evropska komisija procenjuje da bi do 2030. godine trebalo da bude izgrađeno 3,5 miliona punjača.

Da bi se ovaj cilj ostvario, nedeljno bi trebalo da se instalira osam hiljada punjača, izračunala je ACEA, što bi značilo da bi tempo postavljanja trebalo da bude tri puta brži.

Istovremeno upozoravaju da neće biti dovoljno 3,5 miliona punjača, dodajući da bi trebalo da bude postavljeno 8,8 miliona, odnosno 22 hiljade nedeljno.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

23 h

Podeli: