Računari 21

29.04.2024.

20:00

Malo vam je 8GB RAM-a na Mac računaru? On je glavni krivac

Apple je redovno povećavao osnovnu memoriju svojih Mac računara sve do 2011. godine, iste godine kada je Tim Kuk imenovan za generalnog direktora.

Izvor: MacRumors

Malo vam je 8GB RAM-a na Mac računaru? On je glavni krivac
John Gress Media Inc / Shutterstock.com

Podeli:

Ovo pokazuju grafikoni koje je na Mastodonu objavio Dejvid Šaub.

Ranije ove godine, Šaub je kreirao dva grafikona: jedan koji prikazuje osnovne memorijske kapacitete Apple "all-in-one Mac" računara od 1984. nadalje, a drugi koji prikazuje Apple bazu RAM-a za potrošače laptop računara od 1999. nadalje. Obe liste je nedavno ponovo objavio Accidental Tech Podcast.

Grafikoni pokazuju da je Apple imao tendenciju da povećava osnovnu memoriju svake dve godine, ali je taj trend prekinut kada je Tim Kuk preuzeo kompaniju od Stiva Džobsa. Memorija se brzo povećavala sve dok Mac Plus nije lansiran 1986. godine, primećuje Šaub. "Od 1986. do 1990. sve se fokusiralo na smanjenje ulazne cene za Mac", kaže on. "Onda dobijamo prilično ravnu logaritamsku liniju dok Tim Kuk nije postao izvršni direktor i od tada je došlo samo do jednog povećanja".

Korelacija je interesantna, ali druge varijable kao što su tržišni trendovi i promene u tehnologiji mogu pomoći da se objasni ova tendencija u Kukovoj eri. Na primer, rani all-in-one Mac računari zabeležili su desetostruko povećanje svakih šest godina. Da se ​​taj trend nastavio od 2006. pa nadalje kada je baza bila 500MB, savremeni osnovni model Mac računara bi dostigao 500GB memorije. Ipak, današnja potražnja PC računara za RAM-om ostaje oko 8GB do 64GB.

Računari su se takođe mnogo promenili u poslednjih nekoliko godina. RAM je postao brži. Hard diskovi su zamenjeni SSD memorijom. Čipovi i komponente su čvršće integrisani. Apple se više ne oslanja na Intelove procesore za pokretanje svojih mašina, već umesto toga koristi arhitekturu sistem-na-čipu (SOC) visokih performansi, koja spaja CPU, GPU i objedinjenu memoriju u jedan paket. Zbog toga se kompanija oseća samouvereno u tvrdnji da je 8GB na Mac-u uporedivo sa 16GB na konkurentskim sistemima.

Ali to ne menja činjenicu da je Apple nudio iMac i MacBook Pro modele sa 8GB RAM-a od 2012. godine. Isto tako, MacBook Air ima istu konfiguraciju osnovne memorije od 2017. Pored toga, Apple-ovo usvajanje objedinjene memorije znači da Macovi ne mogu da imaju nadogradnju svoje RAM memorije nakon kupovine.

Apple-ova strategija konfiguracije Mac memorije će verovatno postati još spornija ako se pokaže da svi dolazeći modeli iPhone 16 uključuju 8GB RAM-a. (U seriji iPhone 15, samo Pro modeli imaju 8GB, dok standardni modeli imaju 6GB.)

Zašto je Apple spreman da poveća RAM u svojim telefonima, ali ne i na Mac-u koji obavlja više zadataka, a biće najvažnije pitanje za mnoge potrošače.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Podeli: