Majka će preko mleka detetu preneti antitela protiv kovida samo ako primi jednu vrstu vakcine

Žene koje svojim bebama putem dojenja žele da prenesu zaštitna antitela indukovana vakcinama protiv kovida 19 trebalo bi da se odluče za mRNK vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2022.

15:33

Majka će preko mleka detetu preneti antitela protiv kovida samo ako primi jednu vrstu vakcine
Foto:Shutterstock/taewafeel

Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke dojilje dale su 17 uzoraka mleka u periodu od 100 dana. Deo njih je primio mRNK vakcine proizođača Moderna ili Fajzer/Biontek, a deo je bio vakcinisan vektorskim vakcinama firmi Džonson i Džonson ili Astrazeneke.

Naučnici su otkrili dve vrste antitela u uzorcima mleka – IgA antitela i IgG antitela, a smatra se da oba tipa imaju važnu ulogu u zaštiti odojčadi.

Skoro sve dojilje, njih 97 odsto, koje su vakcinisane obema dozama vakcina na bazi informacione RNK u mleku su imale detektabilna IgA antitela.

Samo 39 odsto dojilja u mleku je imalo pomenuta antitela nakon dve doze Astrazenekine vakcine, odnosno njih 48 odsto ih je imalo IgA antitijela nakon vakcinacije jednom dozom vakcine firme Džonson i Džonson.

Sve žene koje su primile obe doze vakcina proizvođača Fajzer/Biontek, Moderna ili Astrazeneka imale su i IgG antitela, u poređenju sa samo 28 odsto onih koje su primile vakcine proizvođača Džonson i Džonson.

"Vakcine protiv kovida na bazi informacione RNK su optimalan izbor za žene koje doje i svojoj odojčadi žele da prenesu antitela iz majčinog meka", zaključili su stručnjaci.

Studiju su sproveli naučnici Medicinskog centra Univerziteta Ročester i Univerziteta Njujork.

Podaci su objavljeni početkom ove nedelje u časopisu "JAMA Pediatrics".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: