Popuštanje kovid mera je najopasnije za trudnice

Lekari i babice strahuju da će ublažavanje kovid ograničenja sledeće nedelje dovesti do povećanja broja infekcija među trudnicama. Upozorenje dolazi od Kraljevskog koledža akušera i ginekologa (RCOG) i Kraljevskog koledža babica (RCM).

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2021.

11:07

Popuštanje kovid mera je najopasnije za trudnice
Foto: Galica Borisz/Shutterstock

Trudnice mogu da budu u većem riziku da se teško razbole od kovida. Dakle, stručnjaci pozivaju žene da prime kovid vakcinu "kako bi zaštitile sebe, svoju bebu i porodicu".

Visok rizik za zaražavenje kovidom povećan je u kasnijoj fazi trudnoće, delom i zbog pritiska koji kada fetus raste vrši na pluća. Majkama koje rađaju dok su zaražene veća je verovatnoća da će im trebati hitan carski rez i imale su veće stope mrtvorođenih, iako je stvarni porast i dalje nizak.

Kraljevski koledž akušera je za BBC rekao da njegovi podaci pokazuju da je 58 odsto trudnica odbilo kovid vakcinu.

I dalje imamo kovid trudnice

Kombinovane poruke

Potvrđuju da su "mešovite poruke" o bezbednosti vakcine na početku programa izazvale zabunu - ali i da su mnogi razočarani što vlada i "NHS England" nisu sproveli direktnije kampanje usmerene na trudnice, otkako je vakcinacija odobrena za tu grupu u aprilu.

RCOG kaže da su trudnice bile jedina klinički ranjiva grupa koja nije imala prioritet za vakcinaciju.

Vakcinacija trudnica? Više koristi nego rizika

Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) sada savetuje da trudnicama treba nuditi vakcine Fajzera ili Moderne tamo gde su dostupne, istovremeno sa ostatkom populacije.

Istraživanje iz SAD-a, koje je obuhvatilo više od 90.000 trudnica, nije pokazalo da postoji rizik, a stručnjaci kažu da nema razloga za brigu od pobačaja - jer deluje da vakcina ne prelazi sa majke na dete preko placente.

Oba fakulteta pozivaju one koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći, a još uvek nisu vakcinisane, da razmisle o tome da što pre dobiju vakcinu i rezervišu druge doze čim za to dobiju pravo.

Nevakcinisane ili delimično vakcinisane trudnice treba da preduzmu korake kako bi izbegle infekciju nastavljajući da praktikuju socijalno distanciranje, posebno u trećem tromesečju, kažu oni.

Dr Edvard Mors, predsednik RCOG, rekao je: "Zabrinuti smo da će sve veće stope infekcije kovidom negativno uticati na trudnice. Znamo da su trudnice sa kovidom u povećanom riziku da ozbiljno obole, a vakcina je najsigurniji i najefikasniji način zaštite žena i njihove bebe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: