"Našli smo lek koji sprečava širenje korone za 24 h"

Istraživači sa državnog univerziteta u Džordžiji tvrde da su otkrili antivirusni lek koji se unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava da obolele osobe šire koronavirus na zdrave ljude.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

12:44

Default images
Ilustracija/Foto: depositphoto/lightsource

U pitanju je lek MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos kovida 19 na druge osobe.

Na čelu tima bio je doktor Ričard Plemper, koji je otkrio i da je lek dobar u borbi protiv sezonskih virusa.

"Ovo je prva demonstracija leka koji ekstremno brzo blokira prenos virusa SARS-COV-2. Ovo bi mogla da bude prekretnica", rekao je Plemper.

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovne vakcinacije na planeti bi sprečilo katastrofalne posledice koje je već ostavila pandemija.

"Primetili smo da je lek MK-4482/EIDD-2801 doneo čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da lečenje zaraženih životinja dajući im lek oralno, dramatično smanjuje transmisiju", rekao je Plemper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: