Dijabetičari i koronavirus: Kolika je stvarna opasnost? VIDEO

Koronavirus može da utiče na bilo koga, ali više pogađa starije osobe i ljude sa već postojećim zdravstvenim problemima. U rizičnoj grupi su i dijabetičari i osobe sa viškom kilograma. Broj obolelih od dijabetesa u stalnom je porastu i u svetu, ali i u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen, Prva TV
Foto: printscreen, Prva TV

U kakvom su riziku osobe sa viškom kilograma i dijabetičari, da li su u riziku i oni koji primaju i koji ne primaju terapiju?

"Oni pacijenti koji imaju dijabetes, a čija je kontrola bolesti u zadovoljavajućem opsegu nemaju povećan rizik u odnosu na ostatak ppulacije od koronavirusa. Oni kojima bolest nije regulisana oni imaju veći rizik", rekao je za Jutro Prve TV Nebojša Lalić, endokrinolog i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Virus ne utiče na samu terapiju. Nažalost, poremećaj koji izaziva je samo enormno povećanje blagog poremećaja koji postoji i kod dijabetesa i kod gojaznosti, koji se inače drži pod kontrolom", dodaje.

Kako kaže, ako je dijabetes dobro regulisan, ako je gojaznost sa drugim bolestima takođe pod kontrolom, rizik je isti kao i u ostatku populacije. Pri tome je jako važno ne samo da se redovno uzima terapija, već i da uspešno reguliše bolest, a tu postoji razlika.

"Ima još jedan aspekt, prvenstveno kod dijabetesa. Vremenom, komplikacije oštećuju tkiva. Ako na tako oštećeno tkivo naleti virus, to je, nažalost, razlog što je među onima koji nisu preživeli koronavirus vrlo mnogo pacijenata sa dijabetesom", nastavio je Lalić.

Ova oštećenja organa, najčešće, nastaju upravo zbog loše regulisanog dijabetesa.

Pogledajte ceo intervju i savete dr Lalića u video-prilogu:

strana 1 od 47 idi na stranu