Najsavremeniji testovi na HIV povodom Svetskog dana borbe protiv side

Svetski dan borbe protiv side obeležava se u subotu 1. decembra po 30. put. Besplatno i anonimno testiranje, savremenim testovima, pokazuje rezultate za 15 minuta.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2018.

15:38

Najsavremeniji testovi na HIV povodom Svetskog dana borbe protiv side
Foto: Thinkstock

Svetski dan borbe protiv side obeležava se od 1988. godine i to je prvi ustanovljen globalni dan zdravlja.

Tradicionalno besplatno testiranje ove godine će biti organizovano u subotu od 17 do 20 časova u Kombank dvorani (bivšem Domu sindikata) u Beogradu.

Koristiće se testovi poslednje generacije, koji rezultate pokazuju za 15 minuta.

Testiranje organizuje Asocijacija za borbu protiv side Jazas, u saradnji sa Studentskom poliklinikom.

Inače u institutima za javno zdravlje besplatno i anonimno testiranje na HIV moguće je obaviti tokom cele godine.

Iako lekari više od tri decenije pokušavaju da pronađu lek za HIV, sida se i dalje vodi kao neizlečiva bolest. Nauka je od 1988. znatno napredovala u terapiji HIV-a, a postoje i zakoni koji štite zaražene osobe. Uprkos tome, stigma i diskriminacija su ostali realnost za mnoge ljude koji žive sa HIV-om

U Srbiji prema procenama ima 3.500 ljudi koji imaju HIV ili sidu, ali trećina njih ne zna da je inficirana, jer nema nikakve manifestacije. Prošle godine otkriveno je 178 novih slučajeva, a 14 obolelih od side je umrlo.

AIDS ili sida

AIDS ili sida predstavlja sindrom stečenog gubitka imuniteta i ujedno je poslednji i najteži stadijum HIV infekcije.

HIV je skraćenica za virus humane imunodeficijencije (Human Immunodeficiency Virus) koji je uzročnik HIV infekcije, odnosno side.

Osoba koja ima HIV infekciju može godinama da nema nikakve simptome bolesti, najčešće se oseća sasvim dobro i taj period je najopasniji za dalje prenošenje virusa. Klinički simptomi se javljaju u proseku tek posle nekoliko godina od infekcije (najčešće 7 do 10, pa i više godina) i tek kada se pojave kliničke manifestacije, kada počne klinička slika bolesti, kažemo da je osoba obolela od AIDS, ili side.

Vremenski period od momenta kada se dogodila infekcija do dana kada se testovima mogu otkriti antigeni i antitela na HIV naziva se “period prozora”.
U tom periodu po pravilu se ne mogu dokazati antitela koja su specifična za HIV. Ona se najčešće mogu dokazat 6 do 8 nedelja nakon infekcije. Izuzetno retko, kod nekih osoba serokonverzija, (odnosno pojava antitela) otkrivena je tek 12 do 16 meseci posle.

Načini prenošenja

Najčešći način prenošenja HIV infekcije je seksualni kontakt. To je prirodni način prenošenja i predstavlja najveći problem u sprečavanju širenja infekcije.

Može se preneti i krvlju (najčešće upotrebom istog šprica za intravensko unošenje psihoaktivnih supstanci) i sa majke na dete (tokom trudnoće, porođaja i dojenja novorođenčadi, ukoliko je majka HIV pozitivna).

Najčešći simptomi kojima počinju kliničke manifestacije HIV infekcije

Povećanje limfnih žlezda je ispoljeno u vratnom, i to naročito na zadnjem delu vrata i pazušnom predelu.

Zatim, gubitak telesne težine, povećanjem telesne temperature preko 38 stepeni Celzijusovih, koja traje više od mesec dana, dijareja koja traje kontinuirano ili sa prekidom više od mesec dana, gljivična infekcija usta i ždrela, herpes na usnama ili genitalijama koji dugo traje i ponovo se javlja.

Sve ovo je praćeno, po pravilu, smanjenim brojem crvenih krvnih ćelija, krvnih pločica, belih krvnih ćelija, povećanjem koncentracije proteina i to posebno imunoglobulina u krvi, kao i smanjenjem broja CD4 T limfocita u krvi.

Od velike je važnosti znati da osoba koja živi sa HIV-om ima obavezu da jedino svom seksualnom partneru/partnerki to kaže (kao i da koristi kondom tokom seksualnog odnosa kako bi zaštitila svog/svoje seksualne partnere).

Takođe, ukoliko dve osobe koje žive sa HIV-om imaju seksualne odnose, potrebno je da koriste kondom, jer se u protivnom može dogoditi da tokom seksualnog odnosa dobiju novu količinu HIV-a, nov podtip HIV virusa, ili virus koji je rezistentan na terapiju koju uzimaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: