Grip stigao u Beograd?

U Beogradu se već drugu nedelju povećava broj obolelih sa simptomima sličnim gripu, iako još nema dokaza da je ovaj virus prisutan.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2013.

15:52

Default images

"Tokom protekle sedmice, lekari u domovima zdravlja registrovali su 20.345 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, među kojima je prijavljeno 28 pacijenata sa simptomima sličnim gripu", izjavio je Tanjugu epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda dr Predrag Kon.

On je dodao da je nedelju dana ranije evidentirano 20.626 Beograđana zaraženih sezonskim virusima, od toga 11 sa sumnjom na grip.

"Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se virus gripa u našoj zemlji najčešće javlja u drugoj polovini decembra i u januaru, a epidemija najčešće dostiže maksimum u drugoj polovini februara", podsetio je dr Kon.

Prema njegovim rečima, najbolja zaštita od ove infekcija, koja obara otpornost organizma, jeste vakcina, a pravo vreme da se ona primi je period od početka novembra do kraja decembra, jer su za stvaranje imuniteta potrebne dve nedelje, ili čak i mesec dana za one koji se prvi put vakcinišu.

Dr Kon je istakao da je trenutni broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija za 30 odsto veći od broja obolelih u istom periodu prošle godine, a najviše zaraženih je među decom školskog uzrasta.

Rukovoditeljka Centra za informacije o lekovima u Apoteci "Beograd" Milana Dučić rekla je Tanjugu da je još od septembra primetno da građani znatno više traže antipiretike (za snižavanje temperature), kapi za nos, vitamine i ostale preparate koji se koriste protiv sezonskih infekcija.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija počeo je postupno da se povećava od prve nedelje septembra, kad je registrovano 9.928 zaraženih, da bi se u poslednjoj sedmici septembra taj broj više nego udvostručio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: