Zdravlje

Četvrtak, 26.01.2023.

09:08

Vitamin koji naše telo ne može da proizvede: Ako ga redovno unosimo, desiće se ove promene

Vitamin C je esencijalni vitamin i naše telo ne može da ga proizvede, što znači da moramo da ga unosimo što kroz namirnice što kroz suplemente. On je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća poput jagoda, pomorandži, kivija, paprika, brokolija, kelja, spanaća itd.

Izvor: esensa.rs

Vitamin koji naše telo ne može da proizvede: Ako ga redovno unosimo, desiće se ove promene
Foto: Shutterstock/VAlekStudio

Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75mg za žene i 90mg za muškarce. Iako se preporučuje da vitamin C unosite putem namirnica, mnogi ljudi se zbog brzog načina života, okreću suplementima. U nastavku ćemo opisati benefite koje može doneti pravilan i redovan unos vitamina C.

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Vitamin C je moćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet. Antioksidansi se u organizmu ponašaju tako što štite ćelije od štetnih molekula u našem organizmu koji se nazivaju slobodni radikali.

Kada se nakupe slobodni radikali u organizmu, mogu da izazovu stanje poznato pod nazivom "oksidativni stres" koji je kao takav povezan sa mnogim hroničnim bolestima.

Studije pokazuju da konzumiranje više vitamina C može povećati nivo antioksidanata u krvi za 30%. Ovo pomaže organizmu u prirodnoj odbrani od virusa i bakterija koji vrebaju.

Krvni pritisak i vitamin C

Studija rađena na životinjama dokazala je da suplementacija vitaminom C pomogla opuštanju krvnih sudova koji nose krv iz srca, što je pomoglo u snižavanju krvnog pritiska.

Štaviše, rađene su analize i na ljudima, koje su pokazale pozitivne rezultate. Uzimanje vitamina C je dovelo do smanjenja krvnog pritiska kod onih sa visokim gornjim krvnim pritiskom za 3,8 mm/hg dok su oni sa visokim donjim krvnim pritiskom osetili poboljšanje u vidu spuštanja pritiska za 1,5 mm/hg. Ovaj studija je rađena na zdravim osobama i u njoj je učestvovalo 29 osoba.

Mnogi faktori utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, visok nivo lošeg holesterola, nizak nivo dobrog holesterola i sl.

Vitamin C može da ublaži sve ove faktore, što dalje vodi ka smanjenju rizika oboljevanja od srčanih bolesti.

Gde ima vitamina C?

Kao što smo prethodno napomenuli najbolje bi bilo da vitamin c vaš organizam dobija iz prirodnih izvora, pa vam u nastavku teksta pišemo o nekoliko namirnica koje sadrže vitamin C kao i flavonoide i bioflavonoide (moćni antioksidansi koji se nalaze u voći i povrću) koji deluju sa vitaminom C.

Namirnice bogate vitaminom C i količina vitamina C koja se nalazi u njima:

Crvena ili zelena ljuta paprika – u jednoj paprici nalazi se 64,7 mg vitamina C
Paprike babure – 1 paprika 190 mg
Peršun i timijan – 1 kašičica timijana sadrži 1.3 mg
Zeleno povrće – kelj, brokoli, zelena salata, zelje
Krompir – i srednji krompir sadrži 42 mg

Voće bogato vitaminom C:

Kivi – 72 mg
Kupine – 1 solja kupina sadrži 30 mg
Limun i limeta – 19mg
Jagode – 97mg u jednoj šolji
Pomorandže – 112 mg vitamina c u jednoj pomorandži

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: