Zdravlje

Nedelja, 17.12.2023.

16:05

Japanski naučnici otkrili recept za bolji san

Oni koji pate od nesanice znaju da malo stvari može biti gore od osećaja umora...

Izvor: Avaz.ba

Japanski naučnici otkrili recept za bolji san
Foto: Profimedia

Japanski naučnici otkrili su 15-minutni trik koji vam može pomoći kada patite od nesanice.
 
Optimalno vreme

 

Oni koji pate od nesanice znaju da malo stvari može biti gore od osećaja umora, iscrpljenosti i nedostatka energije koji osećaju svako jutro posle neprospavane noći.

 

Mnogo je trikova, recepata, čajeva i bakinih saveta koji pomažu kod nesanice, ali ima mnogo ljudi kojima ništa ne može da reši ovaj problem. Ako ste već sve probali i ništa nije uspelo, japanski naučnici su otkrili nešto što bi vam moglo pomoći.

 

Iako je već dokazano da topla kupka pre spavanja pomaže, sada je izračunato optimalno vreme za kupanje ili tuširanje da bi metoda zaista delovala. Stručnjaci japanskog univerziteta „Kjušu” merili su kvalitet sna kod 23 osobe, muškaraca i žena različitog uzrasta.

 

Smanjena šansa
 
Rezultati objavljeni u „Journal of Phisiological Anthropologi” pokazuju da opuštanje u vrućoj kupki od 15 minuta ili više, nekoliko sati pre spavanja, pomaže da brže zaspite i smanjuje šanse da se probudite tokom noći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: