Zdravlje

Ponedeljak, 07.11.2022.

10:48

Sprečava depresiju, a ne košta ništa

Posmatranje ptica poboljšava mentalno zdravlje, pokazalo je nedavno istraživanje. Ova aktivnost dobro utiče na raspoloženje i kod osoba kojima je klinički dokazana depresija.

Izvor: B92

Sprečava depresiju, a ne košta ništa
Foto: castigatio/shutterstock

Najnovije otkriće upotpunjuje teoriju o tome kako približavanje prirodi, istraživanjem ruralnih područja, ali i bilo kakva interakcija sa životinjama može sprečiti depresiju kod ljudi.

Naučnik Rajan Hamud, sa Kraljevskog koledža u Londonu, je rekao:

"Prvi put smo pokazali direktnu vezu između gledanja ili slušanja ptica i pozitivnog raspoloženja. Nadamo se da će ovo istaći važnost zaštite prirode i obezbeđivanja adekvatnog okruženja za ptice." Učesnici su redovno popunjavali upitnike o svom raspoloženju koristeći aplikaciju za pametne telefone. Oni koji su mogli da vide ili čuju ptice u to vreme ili u poslednjih nekoliko sati, imali su ocene koje sugerišu da su bili, čak 70 odsto srećniji.

Poboljšanje raspoloženja primećeno je čak i kod ljudi sa kliničkom dijagnozom duboke depresije.

Doktor Hamud je istakao da su sada, svakodnevni susreti sa pticama povezani sa dugotrajnim poboljšanjima mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

23:39

16.6.2024.

8 min

Podeli: