Superhrana koju su jele i naše babe: Puna hranljivih sastojaka koji sprečavaju rak i Alchajmera

Dijetetičarka Kaitlin Kolući rekla je: "Oznaka 'superhrane' popularan je način za kompanije da reklamiraju određene namirnice i prodaju proizvode, ali puno poznatije voće i povrće koje se decenijama nalazi u supermarketima, imaju isto toliko zdravstvenih prednosti.” Kaitlin otkriva deset namirnica koje spadaju u "superhranu" i objašnjava njihove zdravstvene prednosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2022.

10:40

Superhrana koju su jele i naše babe: Puna hranljivih sastojaka koji sprečavaju rak i Alchajmera
Foto:Shutterstock/De Visu

Neke od najboljih namirnica koje jačaju zdravlje nalaze se u našim kuhinjama već decenijama, od suvih šljiva do zobi, jaja i banana. Hrana koju je vaša baka koristila je puna hranjivih sastojaka koje vašem telu trebaju ove zime.

Navodi se da će pečurke biti jedna od najpopularnijih namirnica 2023. godine zahvaljujući hranjivim sastojcima u njima koje su povezane sa sprečavanjem Alchajmerove bolesti i raka. 1. Jaja: Jaja su sjajan izvor proteina jer sadrže veliki izbor vitamina i minerala. Sadrže vitamin A koji pomaže u odbrani od infekcija i bolesti, vitamin E koji je dobar za zdravlje živaca i vitamin D koji održava kosti i mišiće zdravima, a nalazi se u vrlo malo drugih namirnica. Jaja takođe sadrže niz vitamina B koji podržavaju snažno funkcionisanje ćelija. Sadrže deset minerala, uključujući kalcijum, koji je dobar za kosti, cink, koji podržava imunološki sistem i magnezijum, koji podiže energiju.

2 Banane: Banane su jeftine, dostupne i pune mikronutrijenata. Posebno su bogate kalijumom, jednim od najvažnijih soli u telu, kao i mineralima koji se nazivaju elektroliti. Banane takođe podstiču zdravlje srca i probavu zbog antioksidansa i vlakana koje sadrže.

3. Zob: Kao cela žitarica bez glutena i izvrsan izvor dijetalnih vlakana, sadrži blago koje može pomoći u smanjenju holesterola. Pridonosi zdravom srcu i težini i sadrži proteine koji vam pomažu da duže ostanete siti. Zob se može pohvaliti nizom hranjivih stvari uključujući vitamine grupe B, magnezijum, cink, koji jačaju energiju i održavaju živce.

4. Suve šljive: Suve šljive su oduvek bile popularne jer šećeri sorbitol i visok sadržaj vlakana pomažu u sprečavanju zatvora. Ta vlakna su posebno dobra za zdravlje probave, ali suve šljive takođe sadrže antioksidanse. Da biste iskoristili sve dobrobiti, jedite celo voće, nemojte piti samo sok od suvih šljiva.

5. Sočivo: Sočivo može da pomogne u zameni mesa kao dela zdravije ishrane sa niskim udelom zasićenih masti. Izvrstan su izvor folne kiseline, koja može da neutrališe vrste anemije, vitamina B i dijetalnih vlakana. Pomažu u radu creva i zdravoj stolici i stabilizuju količinu šećera u krvi. Takođe su dobar izvor proteina koji su nam potrebni za popravak ćelija i stvaranje novih. 6. Bademi: Orašasti plodovi poput badema, koji su posebno zdrav primer, sadrže puno vitamina E, koji se bori protiv slobodnih radikala i vitamina B2 koji pomaže u borbi protiv upale živaca, koja doprinosi migrenama. Takođe sadrže dijetalna vlakna koja mogu da smanje holesterol u krvi.

7. Pečurke: Pečurke su izvrstan izvor selena, komponente proteina i enzima koji štite od infekcija i oštećenja ćelija, takođe pomažu vašem metabolizmu i zdravlju štitne žlezde. Ostavite li pečurke na dasci uz prozor, izložite ih sunčevoj svetlosti 24 sata pre kuvanja, same će stvoriti preko potreban vitamin D, što ih čini pravom 'superhranom'.

8. Brokoli: Tamnozeleno lisnato povrće puno je hranjivih stvari, a brokoli je prepun magnezijuma i folata koji podižu energiju. Takođe je bogat vitaminom C. Porcija od 45 g sirovog brokolija osigurava 70 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Kuvajte brokoli na pari, umesto da ga kuvate, kako biste zadržali te vitamine.

9. Beli luk: Stari favorit za zaštitu od prehlade je beli luk, koji je bogat zdravim spojem alicinom, a koji se takođe nalazi u luku i praziluku. Alicin pomaže u blokiranju slobodnih radikala i zaustavlja širenje bakterija. Seckanjem belog luka desetak minuta pre upotrebe u kuvanju i ostavljanjem da odstoji, oslobađa se još više alicina.

10. Kafa: Kafa ima antioksidativna svojstva i posebno je bogata polifenolima i flavonoidima, koji su poznati po svojim protivupalnim svojstvima, a takođe mogu da pomognu u radu kardiovaskularnog sistema i zdravlju creva. Ako kafu pijete zbog njenih zdravstvenih dobrobiti, odlučite se za mlevena zrna, a ne za instant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: