Kardiolozi apeluju: Ova aktivnost može da dovede do srčanog udara

Verovatno ste mnogo puta čuli da se ljudima preporučuje savetovanje s lekarom pre nego što započnu neki program fizičke aktivnosti. To takođe važi i za čišćenje snega, jer se smatra intenzivnom fizičkom aktivnošću.

Zdravlje

Izvor: hayat.ba

Četvrtak, 26.01.2023.

16:26

Default images
Foto: Profimedia

Ako imate kardiovaskularnih problema, dijabetes, bolest bubrega ili ste trenutno na nekom režimu fizičke aktivnosti, trebalo bi da razgovarate s lekarom, pre nego što se opredelite za čišćenje snega ispred svog doma.

Možda će vas iznenaditi, ali upozorenja koja se odnose na čišćenje snega, vrede i za korištenje mašine za čišćenje snega. I to se takođe smatra zahtevnom fizičkom aktivnošću, iako bi barem u teoriji, trebalo da bude lakši zadatak, jer deo posla ipak odrađuje mašina.

Kardiolozi preporučuju da osobe koje su bile podvrgnute bajpasu ili koronarnoj angioplastici, ili koje su već preživele srčani ili moždani udar, ne čiste same sneg. Tu uključuju i sadašnje i bivše pušače, osobe s dijabetesom, gojazne osobe, osobe s hipertenzijom, povišenim holesterolom i osobe koje inače nisu fizički aktivne

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: