Pravi vampiri zaista postoje

Možda ste mislili da su vampiri postojali samo u mašti naših predaka pretočenoj u legende. Međutim, na svetu postoje osobe koje svojim primerom svedoče suprotno.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

10:19

Default images

Da li ste čuli za Renfildov sindrom? Reč je o stanju koje se naziva još i kliničkim vampirizmom, odnosno poremećajem koji ljude navodi na ispijanje krvi.

Od njega obično pate muškarci i smatra se da je povezan sa seksualnim nagonom. Naime, neki ljudi sa Renfildovim sindromom osećaju seksualno zadovoljstvo tek kad popiju krv i veruju da im ona daje mistične moći – kao da na taj način mogu preuzeti životnu snagu žrtve.

Medijski je propraćeno nekoliko takvih slučajeva: Australijanac koji je silovao ženu i odgrizao joj jezik. On je kasnije na suđenju tvrdio da krv mora da pije kako bi preživeo.

Takođe, prošle godine je 19-godišnji Teksašanin uhapšen zato što je ženi provalio u stan i ujeo je za vrat. U pritvoru je policiji rekao da je on u stvari 500-godišnji vampir kog moraju zatvoriti, jer on ne želi nikog da povredi – prosto mora!



Psihijatri smatraju da pacijenti sa Renfildovim sindromom poremećaj stiču usled traumatičnog doživljaja u detinjstvu u kom su krvarili ili probali krv, a da su tom prilikom osetili zadovoljstvo.

Posle puberteta takav osećaj počinje da se povezuje sa seksualnim uzbuđenjem.

Klinički vampirizam razvija se kroz tri tipične faze, a prva je autovampirizam, koji kako samo ime kaže, predstavlja ispijanje sopstvene krvi.

Kada to prestane da zadovoljava pacijenta, on prelazi na životinje, a neretko i na ljude. Zabeleženi su i slučajevi krađe krvi iz bolnica i laboratorija, a osobe koje su sklone nasilju, mogu čak silovati, mučiti ili ubiti ljude samo da bi im pili krv.

Međutim, čak i ako „vampir“ ne bude uhvaćen za svoja nedela, on obično biva primoran da ode u bolnicu – pre ili kasnije.

Naime, ispijanje velikih količina krvi može biti veoma opasno. Krv je bogata gvožđem, a to znači da gutanje krvi može izazvati srčana oboljenja, otkazivanje jetre, pa čak i neke oblike kancera. Ako se na vreme ne leči, posledice su fatalne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: