Prevara je u toku: Nikako ne otvarajte ovaj mejl od "Batuta"

Pripadnici Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije, upozoravaju građane da je u toku aktivna "fišing kampanja" iz inostranstva usmerena prema javnim ustanovama i privatnim firmama iz Srbije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

11:02

Prevara je u toku: Nikako ne otvarajte ovaj mejl od
Foto: depositphotos, weerapat

Naime, na zvanične imejl-adrese javnih ustanova i firmi u Srbiji stižu elektronske poruke sa navodne imejl-adrese Instituta za javno zdravlje Srbije, katarina.vojvodic@batut.org.rs.

Ovde se se pošiljalac predstavlja kao ovlašćeno lice Instituta za javno zdravlje i navodi da će se besplatno deliti zaštitna oprema za kovid-19, kao i da je potrebno da se popuni obrazac dokumenta koji se nalazi u prilogu mejla.

Zato je MUP upozorio građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte, a ukoliko prime ovakvu poruku potrebno je da prijave događaj na elektronsku adresu vtk@mup.gov.rs.

"Fišing kampanja" je vrsta onlajn prevare gde napadač pomoću imejla pokušava da ukrade vaše podatke ili zarazi vaš računar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: