Veliki brat posmatra: Uvode "sistem kažnjavanja", zaposleni nisu srećni

Amazon je nedavno počeo da testira novi sistem nadzora svojih dostavljača, tvrdeći kako im je cilj da povećaju sigurnost korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B92, Zimo

Četvrtak, 04.02.2021.

10:53

Veliki brat posmatra: Uvode
Shutterstock/enzozo

Kako to često biva u moderna digitalna vremena, povećanje sigurnosti često ide paralelno sa smanjenjem privatnosti, jer je u ovom slučaju reč o konstantnom video-nadzoru dostavljača u njihovim vozilima.

Amazon je dostavljačima poslao dokumente koje moraju da potpišu, kako bi se u njihova vozila instalirale AI kamere koje će ih nadzirati. Ukoliko vozači ne pristanu na te uslove - slobodno mogu da potraže drugi posao.

U vozila se instalira sistem sa četiri kamere - jedna prati put, dve levu i desnu stranu, a jedna je usmerena prema vozaču. Kamere ne prenose uživo sadržaj koji snimaju, i ne snimaju zvuk, a vozači ih mogu isključiti jedino kada se zaustave za odmor, ručak i slično.

Veštačka inteligencija prati sve što se događa u vozilu i van njega, pa tako detektuje neodgovorno ponašanje vozača (na primer, ako ne gleda put, ne staje ispred znaka "Stop", vozi prebrzo). U takvim slučajevima. sistem će upozoriti vozača, ali ga i prijaviti Amazonu.

Također, ako primeti da vozači zevaju, savetovaće da zaustave vozilo i malo odmore. Ako vozač ne posluša šta mu govori veštačka inteligencija - opet može da ga prijavi, u kom slučaju će ga pozvati neko iz Amazona i predložiti mu da odmori.

Amazonovi dostavljači, nije teško zaključiti, nisu oduševljeni sistemom nadzora koji će im stajati iznad glava i pratiti sve što rade. Kako prenose na CNBC-u, dostavljači sa kojima su razgovarali, a koji naravno žele ostati anonimni, ovo su opisali kao "Velikog brata", kao "uznemirujući sistem" i "sistem kažnjavanja".

Oni svoj posao opisuju stresnim, jer su konstantno pod pritiskom da isporuče veliki broj paketa svakog dana, a dodavanje kamera samo će povećati taj pritisak. To znači da će svako Amazonovo vozilo ujedno postati i njihova nadzorna kamera, a trenutno ne postoji zakon koji reguliše šta Amazon može da uradi sa snimcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: