Fejsbuk ponovo pravi "čistku": Ovaj put na meti ultradesničari

Fejsbuk je saopštio da je uklonio i zabranio stotine naloga povezanih sa nasilnim i antivladinim pokretom u SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/denrud
Foto: Depositphotos/denrud

On je naveo da je mreža bila povezana sa krajnje desničarskim pokretom "bugalu", ali se razlikovala od njega jer se aktivno trudila da počini nasilje, preneo je BBC.

Naoružani pripadnici bugalua viđeni su na nedavnim protestima u SAD. Ovaj potez je učinjen u trenutku kada se Fejsbuk suočava sa bojkotom oglašivača zbog govora mržnje na platformi.

Velike kompanije, uključujući Ford, Adidas, Koka-Kolu i Starbaks, povukle su reklamu sa Fejsbuka, na šta su apelovali aktvisti, koji kažu da Fejsbuk ne čini dovoljno na uklanjanju rasističkog i drugog sadržaja koji predstavlja govor mržnje. Fejsbuk je juče saopštio da ometa opasnu grupu na svojoj platformi.

Oni aktivno promovišu nasilje protiv civila, policajaca i vladinih službenika i institucija, navodi se u saopštenju. Članovi ove mreže nastoje da regrutuju druge u širi bugalu pokret, deleći isti sadržaj na mreži i prihvatajući isti vanmrežni izgled kao i drugi u pokretu, stoji u saopštenju.

Pokret bugalu deli sledbenike sa nekim neonacističkim i belim rasističkim grupama, kao i libertarijancima i anarhistima. Fejsbuk je uklonio 220 naloga na istoimenoj platformi i još 95 naloga sa Instagrama, kao i 28 stranica i 106 grupa koje trenutno čine mrežu.

Uklonjeno je i preko 400 dodatnih grupa i preko 100 drugih stranica zbog kršenja politike o opasnim pojedincima i organizacijama, navedeno je u saopštenju.

strana 1 od 43 idi na stranu