Robot-pas sve savršeniji: Da li mašina može da bude čovekov najbolji prijatelj? FOTO/VIDEO

Robot-pas Spot dostupan je za prodaju svakoj kompaniji koja "ima dobre ideje" pa se očekuje da kupci dalje unapređuju kupljene modele i tako ih približe primeni u svakodnevnom životu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 24.01.2020.

16:54

Robot-pas sve savršeniji: Da li mašina može da bude čovekov najbolji prijatelj? FOTO/VIDEO
Foto: GettyImages, Matt Winkelmeyer

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen.

Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji "mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom", a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju.

Takođe, koristi LIDAR vision od 360 stepeni zahvaljujući kojem može da mapira svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije.

Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga, piše PC Press.

Eksperti su u proteklih pet meseci pratili 75 Spot robota koji su svoje mesto pronašli u stvarnom svetu, te počeli da „rade“ na mestima poput građevinskih kompanija i rudnika. Primetili su nagoveštaje novih načina na koje bi ljudska bića mogla da sarađuju sa robotima.

Naposletku, moramo da postavimo dva pitanja:

Da li će u budućnosti robot zaista postati čovekov najbolji prijatelj? Ako je odgovor potvrdan, koliko je ta budućnost daleko?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: