Apple softver ekosistem zarađuje više od većine kompanijinih proizvoda

Apple nije samo najprofitabilnija tehnološka kompanija, već je takođe na vrhu liste koja uključuje sve kompanije širom sveta. Sa širokim spektrom proizvoda koje nudi Apple - od pametnih satova do desktop računara, pretpostavka bi bila da su ti proizvodi izvor Apple-ovog rekordnog profita. Ovo je uglavnom tačno, ali postoji i caka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 27.10.2018.

11:05

Apple softver ekosistem zarađuje više od većine kompanijinih proizvoda
Foto: Getty

Naravno, Apple-ovi iPhone-i donose najviše novca, kompanija je ipak treći najveći proizvođač pametnih telefona na svetu. Međutim, ono što sledi nakon telefona nije iPad ili MacBook laptop, već je to kombinovani prihod ostvaren od Apple usluga. Ovo uključuju iTunes, Apple Music, App Store i još mnogo toga.

Prema procenama koje je prikupio Philip Elmer-DeWitt, analitičar koji blisko prati Apple, predviđa se da će prihodi koji dolaze od usluga kompanije Apple dostići 10,3 milijardi dolara u poslednjem tromesečju fiskalne 2018. godine. Ovo je rast od 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Sve veći značaj usluga kao dela prihoda nije ništa iznenađujuće. Kako se Apple-ovo tržište zasićuje uređajima koji pružaju adekvatne performanse duže vreme, očekivano je da trošenje više na softver preuzima primat.

Apple je dobro upoznat sa ovim trendom i fokusira se na poboljšanje svojih usluga. Kompanijin ekosistem već predstavlja jedan od najvažnijih faktora koji sprečava korisnike Apple-a da se prebace na konkurentske proizvode i usluge.

Apple će za nekoliko dana objaviti zvanične prihode, tokom svog finansijskog izveštaja od 1. novembra, kada ćemo videti koliko tačno novca softver donosi kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: