Antigva traži dozvolu za piratski sajt

Antigva traži dozvolu da pokrene sajt za prodaju muzike, filmova i softvera, ali koji se neće obazirati na autorska prava.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

16:43

Default images

Ova karipska zemlja trebalo bi da se pojavi pred Svetskom trgovinskom organizacijom 28. januara i zatraži dozvolu za njegovo pokretanje.

Takva odluka samo je završnica spora sa SAD zbog kockanja.

Naime, Amerika se bunila STO-u zbog toga što online kladionice i kazina iz te ostrvske države čine da njihovi građani gube na njima ogromne količine novca. Međutim, presuda je doneta u korist ostrvljana. Uprkos tome, SAD nije povukla zabranu pristupa karipskim sajtovima, što je dovelo do velikih gubitaka ove ostrvske zemlje.

Zato je Antigva za odlučila da novac nadoknadi sajtom na kom će se piraterija nuditi legalno.

SAD se i sada usprotivila planu ostrvljana zbog toga što je to “ozvaničavanje piraterije intelektualnog vlasništva”.

Ako, međutim, piratski sajt dobije dozvolu, Antigvi je cilj da proda muziku, igre, filmove i softver i ostvari profit od čak 3,4 milijarde dolara.

STO odbacuje tu mogućnost, ali kaže da bi ova zemlja mogla da proda “robu” u iznosu od 21 milion dolara godišnje, pre nego što počne da plaća nadoknade za autorska dela.

Inače, šuška se da je SAD ponudila Antigvi nadoknadu od pola miliona dolara kao kompenzaciju za troškove nastale tokom njihovog spora, ali je očigledno ona odbijena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: