Pobeda za YT pred francuskim sudom

Francuski TF1 podneo je tužbu protiv kompanije Google zbog toga što se na YouTubeu lako može doći do sadržaja zaštićenog autorskim pravila. Sud je odlučio da Google nije odgovoran.

Podeli

TF1, nacionalna francuska televizija, od Googlea je tražila 141 milion evra odštete,, jer su se sportski program i filmovi, koji su pod kopirajtom, našli na YouTubeu.

Sud je odlučio da vlasnik sajta, to jest Google, nije odgovoran za sadržaj koji je postao jedan od korisnika, osim da ih informiše da je takav sadržaj zabranjen, prenosi Rojters, i da ga naknadno ukloni kada vlasnik autorskih prava to zatraži.

Dok su iz TF1 najavili žalbu, Kristofer Muler, koji je zadužen za YouTube u regionu Jugoistočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike, pozdravio je odluku koja omogućava da sajt nastavi da postoji kao otvorena platforma.

"Nastavljamo da se protivimo svakom zahtevu koji traži da se sistematski filtrira sadržaj pre postavljanja", rekao je on.

Umesto da dobije odštetu, TF1 će morati da plati Googleu za sve troškove koje je imao u postupku, u iznosu od 80.000 evra.

strana 1 od 69 idi na stranu